Europese privacytoezichthouders willen opheldering van WhatsApp en Yahoo

europese-unie

Europese privacytoezichthouders willen duidelijkheid van zowel WhatsApp als Yahoo over privacykwesties. WhatsApp wordt gevraagd duidelijkheid te geen over het delen van informatie met moederbedrijf Facebook. Yahoo moet uitleg geven over het scannen van e-mailverkeer in opdracht van Amerikaanse inlichtingendienst en het datalek bij het bedrijf uit 2014.

Dit meldt Reuters. Hierover heeft de Article 29 Working Party, waarin Europese privacyorganisaties zich hebben verenigd, brieven gestuurd naar zowel WhatsApp als Yahoo. WhatsApp wijzigde onlangs zijn privacybeleid. In dit nieuwe beleid geeft het bedrijf aan telefoonnummers van gebruikers te gaan delen met Facebook. Het gaat om de eerste wijziging van het privacybeleid door WhatsApp sinds het bedrijf is overgenomen door Facebook.

Ernstige zorgen

De organisaties zeggen zich ernstig zorgen te maken over deze recente wijziging in het privacybeleid van WhatsApp. De Article 29 Working Party roept WhatsApp daarom op alle relevante informatie over de wijzingen te verstrekken. Daarnaast wordt WhatsApp opgeroepen het delen van data met Facebook te staken totdat adequate juridische bescherming kan worden gegarandeerd. Een woordvoerder van WhatsApp laat tegenover Reuters weten dat het bedrijf met de privacyorganisaties samenwerkt om de vragen te beantwoorden.

Datalek uit 2014

Daarnaast heeft Yahoo een brief ontvangen van de Article 29 Working Party. Hierin komt onder andere het uitlekken van inloggegevens van ruim 500 miljoen Yahoo-gebruikers in 2014 aan bod. Yahoo wordt opgeroepen alle informatie over dit datalek te delen met de Europese autoriteiten, getroffen gebruikers hiervan op de hoogte te stellen en samen te werken met nationale databeschermingsorganisaties.

Daarnaast gaat de brief in op het scannen van e-mailverkeer door Yahoo in opdracht van Amerikaanse inlichtingendiensten besproken. “Yahoo is uitgenodigd informatie te verstrekken over de juridische basis en overeenstemming met de Europese wetgeving van dergelijke activiteiten”, legt de Article 29 Working Party in verklaring over de brief.

Lees ook
Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet k1

Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

NSA-klokkenluider Edward Snowden is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Noorse parlementsleden Bård Vegar Solhjell en Snorre Valen nomineren Snowden voor de prijs. Solhjell en Valen schrijven dat Snowden een discussie heeft aangewakkerd over surveillance door inlichtingendiensten en vertrouwen in de overheid. De politici stellen dat1

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen. Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijge1