Europese privacytoezichthouders willen opheldering van WhatsApp en Yahoo

europese-unie

Europese privacytoezichthouders willen duidelijkheid van zowel WhatsApp als Yahoo over privacykwesties. WhatsApp wordt gevraagd duidelijkheid te geen over het delen van informatie met moederbedrijf Facebook. Yahoo moet uitleg geven over het scannen van e-mailverkeer in opdracht van Amerikaanse inlichtingendienst en het datalek bij het bedrijf uit 2014.

Dit meldt Reuters. Hierover heeft de Article 29 Working Party, waarin Europese privacyorganisaties zich hebben verenigd, brieven gestuurd naar zowel WhatsApp als Yahoo. WhatsApp wijzigde onlangs zijn privacybeleid. In dit nieuwe beleid geeft het bedrijf aan telefoonnummers van gebruikers te gaan delen met Facebook. Het gaat om de eerste wijziging van het privacybeleid door WhatsApp sinds het bedrijf is overgenomen door Facebook.

Ernstige zorgen

De organisaties zeggen zich ernstig zorgen te maken over deze recente wijziging in het privacybeleid van WhatsApp. De Article 29 Working Party roept WhatsApp daarom op alle relevante informatie over de wijzingen te verstrekken. Daarnaast wordt WhatsApp opgeroepen het delen van data met Facebook te staken totdat adequate juridische bescherming kan worden gegarandeerd. Een woordvoerder van WhatsApp laat tegenover Reuters weten dat het bedrijf met de privacyorganisaties samenwerkt om de vragen te beantwoorden.

Datalek uit 2014

Daarnaast heeft Yahoo een brief ontvangen van de Article 29 Working Party. Hierin komt onder andere het uitlekken van inloggegevens van ruim 500 miljoen Yahoo-gebruikers in 2014 aan bod. Yahoo wordt opgeroepen alle informatie over dit datalek te delen met de Europese autoriteiten, getroffen gebruikers hiervan op de hoogte te stellen en samen te werken met nationale databeschermingsorganisaties.

Daarnaast gaat de brief in op het scannen van e-mailverkeer door Yahoo in opdracht van Amerikaanse inlichtingendiensten besproken. “Yahoo is uitgenodigd informatie te verstrekken over de juridische basis en overeenstemming met de Europese wetgeving van dergelijke activiteiten”, legt de Article 29 Working Party in verklaring over de brief.

Lees ook
Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Diverse webcams, IP-camera's en babymonitors van de Chinese fabrikant Foscam bevatten een ernstig lek. Iedereen die in het bezit is van het IP-adres van één van deze apparaten kan de videobeelden die de apparaten maken bekijken. Het videomateriaal kan ook worden opgenomen. De bug is aan het licht gekomen op het supportforum van Foscam. Beveiligin1

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Microsoft maakte gisteren bekend onder andere Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data buiten de Verenigde Staten op te slaan. Microsoft wil hiermee gebruikers meer veiligheid bieden tegen de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt echter dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin1

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft gaat gebruikers de mogelijkheid bieden hun data voortaan buiten de Verenigde Staten op te slaan. Met de maatregel wil Microsoft het voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onmogelijk maken de gebruikers binnen de wet te bespioneren. Het Amerikaanse IT-bedrijf is door de NSA in verlegenheid gebracht nadat bleek dat ook het interne ser1