Europese Unie werkt aan wetgeving die blunders met testdata moet voorkomen

data

De Europese Unie wil banken en financiële instellingen actief gaan ontmoedigen te testen met echte data. De instellingen zouden moeten kiezen voor het testen met synthetische data, waarbij alle persoonlijke gegevens en persoonlijk identificeerbare data is vervangen door anonieme data. Nieuwe regels op dit gebied zijn in de maak.

“Gelukkig wordt het gebruik van synthetische data steeds meer gemeengoed bij financiële instellingen”, zegt specialist softwarekwaliteit Samuel Mischler van SQS. “De afgelopen decennia hebben we productiedata gebruikt voor het testen van applicaties. Daar kleven, behalve de veiligheid, nog andere nadelen aan, zoals een gebrek aan variatie. Ondertussen is de aanpak om synthetische data te gebruiken volwassen geworden. Daarmee is het een betrouwbare aanpak geworden die de zwakheden en risico’s door het gebruik van productiedata voorkomt.”

Geen verbod

De Europese Unie wil bedrijven met nieuwe wetgeving aansporen de veiligheid rond het testen met data verder te verbeteren. De nieuwe wetten verbieden het testen met productiedata overigens niet, maar ontmoedigen dit wel. “Banken kunnen te maken krijgen met boete’s, hun outsourcing kan mogelijk worden beperkt en offshoring van testdata kan verboden worden", legt Mischler uit.

Aanleiding voor de nieuwe wetgeving is een aantal incidenten waarbij door software- en securityblunders belangrijke data op straat is komen te liggen. In Nederland bleek vorige maand nog klantgegevens van 27.000 verzekerden jarenlang voor iedereen beschikbaar te zijn geweest door een fout van een medewerker bij het testen van nieuwe software. De nieuwe wetgeving moet dit soort blunders in de toekomst gaan voorkomen.

Veel goedkoper

Mischler stelt overigens dat het testen met synthetische data niet alleen veel veiliger is, maar ook nog eens geld bespaard. De gebruikte data kan immers worden hergebruikt en kan daarnaast op ieder moment in het proces worden vernieuwd. Voor financiële instellingen is dit dan ook een interessante optie.

Lees ook
Vergroot de cyberweerbaarheid met realtime data-analyses

Vergroot de cyberweerbaarheid met realtime data-analyses

De cyberdreiging voor het Nederlandse bedrijfsleven is groot en divers, mede omdat steeds meer aanvallen afkomstig zijn van hackers gelieerd aan overheden en criminele actoren. Dat blijkt zowel uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 als het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 voor ondernemers. Lees hier hoe u de cyberweerbaarheid in 2025 kunt ver1

Het belang van operationele veerkracht voor private equity: de portefeuillewaarde beschermen en verhogen

Het belang van operationele veerkracht voor private equity: de portefeuillewaarde beschermen en verhogen

Het risicolandschap voor bedrijven is de laatste jaren enorm veranderd. Cyberdreigingen, ransomware-aanvallen, datalekken, natuurrampen en wereldwijde pandemieën zijn onderdeel geworden van het nieuwe normaal. De potentiële impact van deze risico's voor portefeuillebedrijven is groot.

EU raad neemt Cyber Resilience Act (CRA) aan

EU raad neemt Cyber Resilience Act (CRA) aan

De Cyber Resilience Act (CRA) is afgelopen vrijdag door de EU raad aangenomen. De verordening benoemt de cyberbeveiligingseisen voor producten met digitale elementen, om bepaalt dat producten, zoals thuiscamera's, koelkasten, tv's en speelgoed, veilig zijn voordat ze op de markt worden gebracht.