Europol: ‘Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen’

robwainwrighteuropol

Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen. De afgelopen maanden zijn miljoenen euro’s gestolen bij banken. Slechts een deel van deze incidenten is door de media naar buiten gebracht.

Rob Wainwright, directeur van Europol, stelt dat banken steeds vaker doelwit zijn van cybercriminelen in plaats van hun klanten. Wainwright deed zijn uitspraak afgelopen week tegenover Reuters op de cyberconferentie in Den Haag. Zo’n 100 tot 1.000 personen zouden achter de cyberaanvallen bevinden, waarvan de meeste zich in Oekraïne en Rusland bevinden.

‘Gevaarlijke ontwikkeling’

De directeur van Europol noemt de ontwikkeling gevaarlijk, aangezien cybercriminelen via de aanvallen miljoenen euro’s weten buit te maken. Wainwright vraagt zich dan ook hardop af hoe het gesteld is met de gezondheid van de sector voor financiële dienstverlening.

Banken zouden hun beveiliging moeten verbeteren om het risico van cybercrime te verminderen. Vooral werknemers zouden een zwakke plek vormen en dus aandacht vereisen. Denk hierbij aan trainingen om medewerkers bewust te maken van de risico’s en de impact die zij zelf hebben op security.

Lees ook
DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1