Facebook-gebruikers getroffen door videoscam

Een nieuwe videoscam grijpt op Facebook razendsnel om zich heen. Cybercriminelen lokken gebruikers via een video op de timeline of chatfunctie naar een malafide website. Deze website bevat malware die de besmetting verder verspreidt. De scam is wereldwijd actief en treft ook Nederlandse gebruikers.

Dit melden onderzoekers van beveiligingsbedrijf ESET. De nepvideo is getiteld 'My First Video’, 'My Video' of 'Private Video'. Klikken gebruikers op de video, dan worden ze doorgestuurd naar een nagemaakte YouTube-pagina. De website maakt vervolgens melding dat ze voor het bekijken van de video een browser-extensie genaamd 'Make a GIF' moeten installeren.

ESET

Deze extensie zorgt vervolgens voor de verdere verspreiding van de malware onder willekeurige Facebook-contacten van het slachtoffer. Onder andere de Facebook-wall van de gebruiker stroomt vol met de nepvideo's. Ook krijgen contacten via de chatfunctie de video gepresenteerd.

De malware is daarnaast technisch in staat vrienden toe te voegen, Facebookpagina's aan te maken en postings te delen, verbergen of bewerken. Dat doet de malware momenteel niet, maar het is niet uitgesloten dat deze functionaliteit binnenkort actief wordt. Ook kan de besmetting de deur openzetten voor nog gevaarlijkere aanvallen. Op dit moment is alleen de Chrome-browser kwetsbaar voor de aanval. Ook dat kan in de nabije toekomst veranderen.

'Make a GIF'-extensie verwijderen

ESET adviseert alle gebruikers met klem de eventueel aanwezige 'Make a GIF'-extensie direct te verwijderen en gebruik te maken van bijgewerkte beveiligingssoftware. Een uitgebreidere plan van aanpak vinden zij op de website WeLiveSecurity. Ook adviseert ESET om nooit op verdachte Facebooklinks te klikken of uitnodigingen van onbekende Facebookgebruikers te accepteren.

Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1