Federal Reserve: ‘Banken moeten beveiligingsmaatregelen onder de loep nemen’

hacker4-gabor-kalman

Banken in de Verenigde Staten (VS) moeten van de Amerikaanse autoriteiten hun beveiligingsmaatregelen tegen cybercriminaliteit onder de loep nemen. Deze oproep, afkomstig van onder andere de Federal Reserve, volgt na een aantal hacks bij verschillende banken wereldwijd.

Dit meldt het ANP. De centrale bank van Bangladesh werd in februari getroffen door hackers, die er met 80 miljoen dollar vandoor wisten te gaan. Hierbij werd geld gestolen van een rekening bij de Federal Reserve Bank van New York.

Tien Phong

Dit is echter niet het enige incident geweest. Het betalingsnetwerk SWIFT waarschuwde in mei 2016 dat hackers opnieuw hadden toegeslagen bij een bank, maar wilde hierbij geen naam noemen. Korte tijd later bracht de Vietnamese bank Tien Phong naar buiten te zijn aangevallen door cybercriminelen. Deze aanval kon worden afgeslagen. Het is niet duidelijk of SWIFT op de cyberaanval op deze Vietnamese bank doelde.

De Federal Reserve trekt nu dus aan de bel en waarschuwt banken voor de dreiging van cybercriminelen. Ook de FBI waarschuwde onlangs voor hackers die illegale geldtransacties willen doen via het interbancaire betalingssystemen SWIFT.

Lees ook
Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1