Gemeente Rotterdam biedt mkb’ers een gratis beveiligingspakket

hacker4-gabor-kalman

De gemeente Rotterdam gaat het midden- en kleinbedrijf helpen in de strijd tegen cybercriminelen. De gemeente stelt gratis pakketten beschikbaar waarmee mkb’er zich kunnen wapenen tegen cyberaanvallen.

Dit meldt RTV Rijnmond. De pakketten zijn onder andere bedoeld om e-mailaccounts en de financiële administratie van mkb’ers beter te beveiligen. Daarnaast heeft de gemeente onderhandeld met verzekeraars waardoor ondernemers de schade van cybercriminaliteit tegen een ‘acceptabele premie’ kunnen verzekeren.

'Schade door cybercrime neemt toe'

“Niet alleen cybercrime neemt toe”, vertelt burgemeester Aboutaleb aan RTV Rijnmond tijdens de landelijke aftrap van de Week van de Veiligheid in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. “Ook de schade die hiermee gepaard gaat wordt groter. Landelijk gaat het om 10 miljard euro.” Ook minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie was bij de aftrap aanwezig. “We zien een enorme verschuiving van offline criminaliteit naar online criminaliteit”, aldus Van der Steur. “Ondernemers zijn zich nog weinig bewust van het feit dat ze ook daar maatregelen tegen moeten nemen."

Naast mkb’er gaat de gemeente Rotterdam ook bedrijven in de Rotterdamse haven helpen zich te wapenen tegen cybercriminaliteit. Aboutaleb: "We zijn met verschillende bedrijven, het Havenbedrijf en de gemeente een programma aan het maken om de komende jaren ook de haven veilig te maken.”

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1