Gemeente Rotterdam biedt mkb’ers een gratis beveiligingspakket

hacker4-gabor-kalman

De gemeente Rotterdam gaat het midden- en kleinbedrijf helpen in de strijd tegen cybercriminelen. De gemeente stelt gratis pakketten beschikbaar waarmee mkb’er zich kunnen wapenen tegen cyberaanvallen.

Dit meldt RTV Rijnmond. De pakketten zijn onder andere bedoeld om e-mailaccounts en de financiële administratie van mkb’ers beter te beveiligen. Daarnaast heeft de gemeente onderhandeld met verzekeraars waardoor ondernemers de schade van cybercriminaliteit tegen een ‘acceptabele premie’ kunnen verzekeren.

'Schade door cybercrime neemt toe'

“Niet alleen cybercrime neemt toe”, vertelt burgemeester Aboutaleb aan RTV Rijnmond tijdens de landelijke aftrap van de Week van de Veiligheid in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. “Ook de schade die hiermee gepaard gaat wordt groter. Landelijk gaat het om 10 miljard euro.” Ook minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie was bij de aftrap aanwezig. “We zien een enorme verschuiving van offline criminaliteit naar online criminaliteit”, aldus Van der Steur. “Ondernemers zijn zich nog weinig bewust van het feit dat ze ook daar maatregelen tegen moeten nemen."

Naast mkb’er gaat de gemeente Rotterdam ook bedrijven in de Rotterdamse haven helpen zich te wapenen tegen cybercriminaliteit. Aboutaleb: "We zijn met verschillende bedrijven, het Havenbedrijf en de gemeente een programma aan het maken om de komende jaren ook de haven veilig te maken.”

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1