Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Niet alleen wachtwoorden zijn onveilig, maar ook de beveiligingsvragen waarmee wachtwoorden kunnen worden hersteld. Beveiligingsvragen zijn als een losstaande methode om accounts te kunnen herstellen onveilig en onbetrouwbaar.

Dit concludeert Google na honderden miljoenen geheime beveiligingsvragen en en de bijhorende antwoorden te analyseren. Veel vragen blijken zonder problemen te kunnen worden geraden. Zo blijkt een aanvaller 19,7% kans te hebben het antwoord op de beveiligingsvraag ‘Wat is uw favoriete eten?’ van een Engelstalige gebruiker in één keer te raden.

39% kans om de geboorteplaats te raden

Als we een aanvaller tien pogingen geven stijgt de slagingskans in sommige gevallen aanzienlijk. Zo blijkt een aanvaller in dit geval 39% kans te hebben het antwoord van een Koreaanse gebruiker op de vraag ‘Wat is uw geboorteplaats?’ te raden en 43% kans om het favoriete eten van de gebruiker te raden. Ook heeft een aanvaller 21% kans hebben het antwoord op de vraag ‘Wat is de tweede naam van uw vader?’ van een Spaanse gebruiker in tien pogingen te raden.

37% van de gebruikers blijkt bewust verkeerde antwoorden in te vullen met het idee dat dit hun digitale veiligheid vergroot. In veel gevallen zou dit echter juist tegen hen werken, aangezien gebruikers vaak bij verschillende diensten hetzelfde valse antwoord invoeren. Hiermee vergroten gebruikers juist de kans dat een aanvaller toegang weet te krijgen tot een account.

Wat is de waarde van beveiligingsvragen?

Google adviseert gebruikers en websitebeheerders kritisch te kijken naar de waarde van beveiligingsvragen. Gebruikers van Google worden geadviseerd zeker te stellen dat zij actuele herstelinformatie hebben achtergelaten bij Google, wat kan via een Security Checkup. Google stelt beveiligingsvragen al langer alleen in uiterste nood te gebruiken als herstellen via SMS of e-mail niet mogelijk blijkt. In dit geval worden aanvullende maatregelen genomen om de identiteit van de gebruiker te controleren.

Lees ook
Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1

Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Grootschalige cyberaanvallen kunnen met behulp van een computermodel worden voorspeld. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan hebben een wiskundige model ontwikkeld dat in staat is te berekenen wanneer dergelijke cyberaanvallen waarschijnlijk plaatsvinden. Het model is alleen geschikt voor zeer grootschalige aanvallen, zoals de1

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1