Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Niet alleen wachtwoorden zijn onveilig, maar ook de beveiligingsvragen waarmee wachtwoorden kunnen worden hersteld. Beveiligingsvragen zijn als een losstaande methode om accounts te kunnen herstellen onveilig en onbetrouwbaar.

Dit concludeert Google na honderden miljoenen geheime beveiligingsvragen en en de bijhorende antwoorden te analyseren. Veel vragen blijken zonder problemen te kunnen worden geraden. Zo blijkt een aanvaller 19,7% kans te hebben het antwoord op de beveiligingsvraag ‘Wat is uw favoriete eten?’ van een Engelstalige gebruiker in één keer te raden.

39% kans om de geboorteplaats te raden

Als we een aanvaller tien pogingen geven stijgt de slagingskans in sommige gevallen aanzienlijk. Zo blijkt een aanvaller in dit geval 39% kans te hebben het antwoord van een Koreaanse gebruiker op de vraag ‘Wat is uw geboorteplaats?’ te raden en 43% kans om het favoriete eten van de gebruiker te raden. Ook heeft een aanvaller 21% kans hebben het antwoord op de vraag ‘Wat is de tweede naam van uw vader?’ van een Spaanse gebruiker in tien pogingen te raden.

37% van de gebruikers blijkt bewust verkeerde antwoorden in te vullen met het idee dat dit hun digitale veiligheid vergroot. In veel gevallen zou dit echter juist tegen hen werken, aangezien gebruikers vaak bij verschillende diensten hetzelfde valse antwoord invoeren. Hiermee vergroten gebruikers juist de kans dat een aanvaller toegang weet te krijgen tot een account.

Wat is de waarde van beveiligingsvragen?

Google adviseert gebruikers en websitebeheerders kritisch te kijken naar de waarde van beveiligingsvragen. Gebruikers van Google worden geadviseerd zeker te stellen dat zij actuele herstelinformatie hebben achtergelaten bij Google, wat kan via een Security Checkup. Google stelt beveiligingsvragen al langer alleen in uiterste nood te gebruiken als herstellen via SMS of e-mail niet mogelijk blijkt. In dit geval worden aanvullende maatregelen genomen om de identiteit van de gebruiker te controleren.

Lees ook
'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

Bedrijven hebben afgelopen jaar aanzienlijk meer behoefte gehad aan security professionals dan vorig jaar. De hoeveelheid vacatures voor security experts nam met maar liefst ruim 40 procent toe. Dit blijkt uit cijfers van detacheringsbureau Yacht. Het aantal beschikbare vacatures voor beveiligingsprofessionals kwam in het jaar 2012 uit op 698. Di1