Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Niet alleen wachtwoorden zijn onveilig, maar ook de beveiligingsvragen waarmee wachtwoorden kunnen worden hersteld. Beveiligingsvragen zijn als een losstaande methode om accounts te kunnen herstellen onveilig en onbetrouwbaar.

Dit concludeert Google na honderden miljoenen geheime beveiligingsvragen en en de bijhorende antwoorden te analyseren. Veel vragen blijken zonder problemen te kunnen worden geraden. Zo blijkt een aanvaller 19,7% kans te hebben het antwoord op de beveiligingsvraag ‘Wat is uw favoriete eten?’ van een Engelstalige gebruiker in één keer te raden.

39% kans om de geboorteplaats te raden

Als we een aanvaller tien pogingen geven stijgt de slagingskans in sommige gevallen aanzienlijk. Zo blijkt een aanvaller in dit geval 39% kans te hebben het antwoord van een Koreaanse gebruiker op de vraag ‘Wat is uw geboorteplaats?’ te raden en 43% kans om het favoriete eten van de gebruiker te raden. Ook heeft een aanvaller 21% kans hebben het antwoord op de vraag ‘Wat is de tweede naam van uw vader?’ van een Spaanse gebruiker in tien pogingen te raden.

37% van de gebruikers blijkt bewust verkeerde antwoorden in te vullen met het idee dat dit hun digitale veiligheid vergroot. In veel gevallen zou dit echter juist tegen hen werken, aangezien gebruikers vaak bij verschillende diensten hetzelfde valse antwoord invoeren. Hiermee vergroten gebruikers juist de kans dat een aanvaller toegang weet te krijgen tot een account.

Wat is de waarde van beveiligingsvragen?

Google adviseert gebruikers en websitebeheerders kritisch te kijken naar de waarde van beveiligingsvragen. Gebruikers van Google worden geadviseerd zeker te stellen dat zij actuele herstelinformatie hebben achtergelaten bij Google, wat kan via een Security Checkup. Google stelt beveiligingsvragen al langer alleen in uiterste nood te gebruiken als herstellen via SMS of e-mail niet mogelijk blijkt. In dit geval worden aanvullende maatregelen genomen om de identiteit van de gebruiker te controleren.

Lees ook
Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Wanneer een DDoS-aanval op de organisatie plaatsvindt of cybercriminelen op een andere manier proberen de business-operatie van een bedrijf of overheidsorganisatie negatief te beïnvloeden, reageren veel IT-afdelingen door tal van security-tools in te zetten. Wie IT-beveiliging echter vooral vanuit oogpunt van business continuity bekijkt, komt al s1

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

Sommige scam-mails zijn bijna hilarisch amateuristisch. Maar andere pogingen zijn soms griezelig 'echt' en nauwelijks te onderscheiden van legitieme mails. Een mooi voorbeeld publiceert ESET op zijn website We Live Security: een mail van een Chinese firma die zich voordoet als een 'domain name registration supplier' die bedoeld is om te checken of1

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1