Google Chrome downloadt malafide APK-bestand automatisch naar Android apparaten

android

Cybercriminelen maken actief misbruik van een kwetsbaarheid in Google Chrome om malware automatisch naar Android-apparaten te laten downloaden, zonder dat gebruikers deze download hoeven te activeren. Google Chrome waarschuwt hiervoor niet, aangezien het malafide APK-bestand is opgebroken in verschillende blokken.

Hiervoor waarschuwen onderzoekers van Kaspersky Lab. De aanval wordt gebruikt om de Svpeng Android banking Trojan te verspreiden. De cybercriminelen achter de aanval zetten volgens Kaspersky Google AdSense advertenties in om de malware te verspreiden. Dit doen zij door een malafide advertentie te creëren die JavaScript code bevat. Via deze code wordt een malafide APK-bestand automatisch gedownload.

Beveiligingsmaatregel omzeilen

Zodra een APK-bestand wordt gedownload waarschuwt Google Chrome normaal gesproken gebruikers dat dit bestand schadelijk kan zijn. De aanvallers weten deze maatregel echter te omzeilen door de malafide APK op te breken in verschillende delen, waardoor Google Chrome de APK niet als zodanig herkent.

Het malafide APK-bestand wordt overigens alleen automatisch naar Android-apparaten gedownload. Gebruikers moeten de software wel handmatig installeren voordat deze kwaad kan doen. De aanvallers lijken dan ook vooral te mikken op gebruikers die uit nieuwsgierigheid het automatisch gedownloade bestand installeren. Daarnaast merken de onderzoekers op dat in de meest recente Android-versies het installeren van apps uit onbekende bron standaard is geblokkeerd. De aanvallers richten hun pijlen dan ook op gebruikers die deze beveiligingsmaatregel handmatig hebben uitgeschakeld.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1