KPN kan niet bewijzen dat de BND Nederlandse gesprekken heeft afgetapt

spionage

Het onderzoek van KPN naar het afluisteren van verbindingen door de Duitse inlichtingendienst BND in opdracht van de Amerikaanse NSA geeft weinig duidelijkheid. KPN stelt niet te kunnen achterhalen of verbindingen zijn afgeluisterd en of dit Nederlandse telefoongesprekken betrof.

Dit meldt de NOS. Het bedrijf onderzocht een lijst met verbindingen die door de BND in opdracht van de NSA tussen 2005 en 2008 zouden zijn afgeluisterd. De lijst met 71 Nederlandse verbindingen is vrijgegeven door de Oostenrijkse politicus Peter Pilz. Een groot deel van de verbindingen zou eigendom zijn van KPN.

Niet bekend welke klanten zijn getroffen

KPN meldt dat het voor zover te achterhalen valt lijkt te gaan om internationaal generiek telefonieverkeer, dat werd afgehandeld via telecomnetwerken van buitenlandse providers. Het bedrijf kan echter niet meer achterhalen welke klanten tussen 2005 en 2008 hiervan gebruik maakte.

Het bedrijf heeft dus geen bewijs kunnen vinden dat Nederlandse telefoongesprekken door de BND zijn afgetapt. Wel is duidelijk dat het verbindingen betreft die via Nederland liepen, waardoor dit niet kan worden uitgesloten.

AIVD

Naast KPN wordt het incident ook onderzocht door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, dat in opdracht van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd. Dit onderzoek loopt nog.

Meer over
Lees ook
Britse GCHQ blijkt computers en smartphones te hacken

Britse GCHQ blijkt computers en smartphones te hacken

De Britse geheime dienst GCHQ geeft toe computers en smartphones op afstand te hacken. Hierdoor zou de dienst ongemerkt kunnen meekijken en -luisteren met verdachten. Dit blijkt uit informatie die Privacy International online heeft gezet. De informatie is aan het licht gekomen in een rechtszaak die Privacy International samen met zeven internetpro1

NSA stopt met massasurveillance op Amerikaanse burgers

NSA stopt met massasurveillance op Amerikaanse burgers

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA is gestopt het massasurveillance op Amerikaanse burgers. In plaats van met een sleepnet metadata van telefoongesprekken van burgerste verzamelen richt de NSA zich nu op het gericht afluisteren van verdachten, iets waardoor de dienst voortaan een gerechtelijk bevel nodig heeft. Op de massasurveillance van de NS1

Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

De Britse overheid heeft plannen voor een nieuwe spionagewet bekend gemaakt. De wet lijkt minder ver te gaan dan eerder werd verwacht. Zo lijken er geen beperkingen te worden opgelegd aan het gebruik van encryptie, iets waarover veel geruchten gingen. Dit meldt de Independent. De wet heet officieel ‘Investigatory Power Bill’ en is de laatste tijd1