KPN kan niet bewijzen dat de BND Nederlandse gesprekken heeft afgetapt

spionage

Het onderzoek van KPN naar het afluisteren van verbindingen door de Duitse inlichtingendienst BND in opdracht van de Amerikaanse NSA geeft weinig duidelijkheid. KPN stelt niet te kunnen achterhalen of verbindingen zijn afgeluisterd en of dit Nederlandse telefoongesprekken betrof.

Dit meldt de NOS. Het bedrijf onderzocht een lijst met verbindingen die door de BND in opdracht van de NSA tussen 2005 en 2008 zouden zijn afgeluisterd. De lijst met 71 Nederlandse verbindingen is vrijgegeven door de Oostenrijkse politicus Peter Pilz. Een groot deel van de verbindingen zou eigendom zijn van KPN.

Niet bekend welke klanten zijn getroffen

KPN meldt dat het voor zover te achterhalen valt lijkt te gaan om internationaal generiek telefonieverkeer, dat werd afgehandeld via telecomnetwerken van buitenlandse providers. Het bedrijf kan echter niet meer achterhalen welke klanten tussen 2005 en 2008 hiervan gebruik maakte.

Het bedrijf heeft dus geen bewijs kunnen vinden dat Nederlandse telefoongesprekken door de BND zijn afgetapt. Wel is duidelijk dat het verbindingen betreft die via Nederland liepen, waardoor dit niet kan worden uitgesloten.

AIVD

Naast KPN wordt het incident ook onderzocht door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, dat in opdracht van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd. Dit onderzoek loopt nog.

Meer over
Lees ook
Vier miljoen klanten van Britse provider getroffen door datadiefstal

Vier miljoen klanten van Britse provider getroffen door datadiefstal

De Britse telecom- en internetprovider TalkTalk, onderdeel van AOL, is doelwit geworden van een cyberinbraak. Aanvallers hebben toegang gekregen tot privégegevens van vier miljoen TalkTalk-gebruikers. In eerste instantie leek het erop dat de aanvallers creditcardgegevens van klanten in handen hadden gekregen. TalkTalk heeft inmiddels echter op zij1

Kwart van de Nederlanders houdt rekening met afgeluisterd worden

Kwart van de Nederlanders houdt rekening met afgeluisterd worden

Een kwart van alle Nederlanders houdt er rekening mee tijden het bellen afgeluisterd te kunnen worden. Eén op de vijf wordt zich door dit idee wel eens belemmerd vrijuit te praten. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction en Telecompaper dat Warble presenteert aan de vooravond van de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam. Nederland t1

BND bespioneerde ook op eigen houtje bevriende EU-landen

BND bespioneerde ook op eigen houtje bevriende EU-landen

De Duitse inlichtingendienst BND blijkt niet alleen in opdracht van de Amerikanen te hebben gespioneerd bij bevriende landen binnen de Europese Unie, maar ook op eigen houtje allerlei informatie te hebben verzameld. Dit meldt de Mitteldeutsche Zeitung woensdag op basis van anonieme bronnen binnen het Duitse parlement. Al langer is bekend dat de BN1