Meer dan 5 miljard dollar schade door ransomware in 2017

malware

De wereldwijde schade door ransomware loopt in 2017 op tot meer dan 5 miljard dollar. Dit is is 15 maal meer dan in 2015, toen de wereldwijde schade nog 325 miljoen dollar bedroeg.

Dit voorspelt Cybersecurity Ventures in een nieuw rapport, dat is gesponsord door beveiligingsbedrijf KnowBe4. De schade bestaat uit uiteenlopende kosten, variërend van schade aan of vernietiging van data, verlies van productiviteit en onderbreking van de bedrijfsvoering tot het inhuren van forensische onderzoekers, tijd die geïnvesteerd moet worden in het herstellen van data en verwijderen van malafide bestanden, reputatieschade en trainen van werknemers in een reactie op ransomware aanvallen.

'Betaal geen losgeld'

“Cybersecurity experts en opsporingsinstanties adviseren bedrijven losgeld niet te betalen”, zegt Steve Morgan, oprichter van Cybersecurity Ventures. “Terwijl het percentage ransomware slachtoffers dat bitcoins betaalt aan aanvallers in de hoop data terug te krijgen af lijkt te nemen, groeit de totale schade door ransomware aanvallen enorm. Wij denken dat het losgeld de laagste kostenpost is van alle kostenposten die bijdrage aan de totale schade.”

Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4, wijst erop dat de geschatte schade door WannaCry in de eerste vier dagen mogelijk meer dan 1 miljard dollar bedraagt. Deze enorme schade verandert volgens Sjouwerman de wijze waarop ransomware aanvallen in de toekomst zullen plaatsvinden. De CEO van KnowBe4 verwacht dan ook dat het einde van ransomware voorlopig nog niet in zicht is.

Werknemers trainen

Het bedrijf adviseert bedrijven daarom een uitgebreide beveiligingsbeleid op te zetten, waarvan het opleiden van werknemers een belangrijk onderdeel vormt. Sjouwerman stelt dat werknemers de laatste verdedigingslinie van een bedrijf kunnen vormen door ransomware tijdig te herkennen, iets wat WannaCry had kunnen voorkomen.

Het rapport van Cybersecurity Ventures is hier te vinden. Daarnaast stelt KnowBe4 een simulatietool beschikbaar waarmee ransomware aanvallen kunnen worden gesimuleerd, wat de impact op het bedrijfsnetwerk inzichtelijk maakt.

Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1