Minister Kamp wil Gmail-account blijven gebruiken

minister-kamp

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) is niet het slachtoffer geworden van spoofing, maar van een phishing aanval. Minister Kamp heeft daarnaast laten weten ondanks de hack ook in de toekomst in sommige gevallen gebruik te zullen blijven maken van zijn Gmail-account voor werkgerelateerde doeleinden.

Dit zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegenover Tweakers. Een woordvoerder van het ministerie van EZ zou de termen spoofing en phishing eerder door elkaar hebben gehaald. ”Vaak worden bij een dergelijke ongerichte phishingaanval duizenden e-mailadressen tegelijkertijd besmet. Van een dergelijke ongerichte aanval is de huidige minister dus zeer waarschijnlijk ook een van de slachtoffers geworden", aldus woordvoerster Elsbeth Kleibeuker.

Onduidelijkheden

Rond de hack zijn veel onduidelijkheden. Zo is onduidelijk of minister Kamp gebruik heeft gemaakt van tweetrapsauthentificatie, een beveiligingsmaatregel die Google aanbiedt. Ook is onduidelijk of cybercriminelen ook daadwerkelijk hebben ingelogd op het Gmail-account van de minister.

Minister Kamp erkent in Nieuwsuur ‘af en toe’ zakelijk mails te ontvangen op zijn Gmail-adres. Het is onduidelijk of deze e-mails gevoelige informatie bevatten. Ondanks dat het Gmail-account is gehackt geeft minister Kamp aan in sommige gevallen toch gebruik te zullen blijven maken van het account. Dit zou soms voor praktische redenen nodig zijn.

Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.