Minister Kamp wil Gmail-account blijven gebruiken

minister-kamp

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) is niet het slachtoffer geworden van spoofing, maar van een phishing aanval. Minister Kamp heeft daarnaast laten weten ondanks de hack ook in de toekomst in sommige gevallen gebruik te zullen blijven maken van zijn Gmail-account voor werkgerelateerde doeleinden.

Dit zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegenover Tweakers. Een woordvoerder van het ministerie van EZ zou de termen spoofing en phishing eerder door elkaar hebben gehaald. ”Vaak worden bij een dergelijke ongerichte phishingaanval duizenden e-mailadressen tegelijkertijd besmet. Van een dergelijke ongerichte aanval is de huidige minister dus zeer waarschijnlijk ook een van de slachtoffers geworden", aldus woordvoerster Elsbeth Kleibeuker.

Onduidelijkheden

Rond de hack zijn veel onduidelijkheden. Zo is onduidelijk of minister Kamp gebruik heeft gemaakt van tweetrapsauthentificatie, een beveiligingsmaatregel die Google aanbiedt. Ook is onduidelijk of cybercriminelen ook daadwerkelijk hebben ingelogd op het Gmail-account van de minister.

Minister Kamp erkent in Nieuwsuur ‘af en toe’ zakelijk mails te ontvangen op zijn Gmail-adres. Het is onduidelijk of deze e-mails gevoelige informatie bevatten. Ondanks dat het Gmail-account is gehackt geeft minister Kamp aan in sommige gevallen toch gebruik te zullen blijven maken van het account. Dit zou soms voor praktische redenen nodig zijn.

Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

"Bijna twee derde van NL25 bedrijven laat klanten en leveranciers kwetsbaar voor e-mailfraude"

Proofpoint, een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 32% van 25 bedrijven (NL25) op de Amsterdam Exchange Index (AEX) achterlopen op het gebied van primaire cybersecuritymaatregelen. Hierdoor lopen klanten en leveranciers hoger risico op imitatie aanvallen via e-mail.

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1