NCSC: ‘Hackers laten steeds vaker malware achter na defacements’

hacker

In toenemende mate wordt bij het defacen van websites malware achtergelaten met als doel bezoekers te besmetten. Beheerders moeten hier dan ook bij de afhandeling van en communicatie bij een defacement rekening mee houden.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in de factsheet ‘Help! Mijn website is beklad’. Het NCSC zet in de factsheet een reeks maatregelen op een rijtje die beheerders kunnen nemen om defacement van hun website te voorkomen, zich hierop voor te bereiden of na een dergelijke aanval de website te herstellen:

Voorkomen:

  • Zorg dat uw webserver en CMS op een veilige manier zijn ingericht en installeer altijd de laatste beveiligingsupdates.
  • Maak waar mogelijk gebruik van 2-factor authenticatie voor toegang tot uw webserver en CMS.

Voorbereiden:

  • Maak regelmatig een back-up van uw site.
  • Stel een responsplan op, waarin u vastlegt wat te doen in geval van een defacement.

Herstellen:

  • Plaats een vervangende webpagina.
  • Communiceer intern en extern tijdig over het incident en de mogelijke gevolgen.
  • Stel de gecompromitteerde content veilig in verband met een strafrechtelijk onderzoek en doe aangifte bij de politie.
  • Richt uw website opnieuw in en controleer voorafgaand aan publicatie zorgvuldig de beveiligingsinstellingen.
  • Onderzoek waar u verbeteringen kunt aanbrengen in de inrichting of het beheer van de site of de incident respons en voer de onderkende verbeteringen door.

Daarnaast roept het NCSC webmasters op een responsible disclosure beleid op te stellen. Een dergelijk beleid stelt hackers die kwetsbaarheden in websites aantreffen de mogelijkheid problemen op een vertrouwelijke en veilige manier te melden, zonder dat zij bang hoeven te zijn voor juridische vervolging. Een responsible disclosure beleid stelt webmasters volgens het NCSC in staat kwetsbaarheden op te lossen voordat hier misbruik van wordt gemaakt.

Meer over
Lees ook
'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1