NCSC: ‘Hackers laten steeds vaker malware achter na defacements’

hacker

In toenemende mate wordt bij het defacen van websites malware achtergelaten met als doel bezoekers te besmetten. Beheerders moeten hier dan ook bij de afhandeling van en communicatie bij een defacement rekening mee houden.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in de factsheet ‘Help! Mijn website is beklad’. Het NCSC zet in de factsheet een reeks maatregelen op een rijtje die beheerders kunnen nemen om defacement van hun website te voorkomen, zich hierop voor te bereiden of na een dergelijke aanval de website te herstellen:

Voorkomen:

  • Zorg dat uw webserver en CMS op een veilige manier zijn ingericht en installeer altijd de laatste beveiligingsupdates.
  • Maak waar mogelijk gebruik van 2-factor authenticatie voor toegang tot uw webserver en CMS.

Voorbereiden:

  • Maak regelmatig een back-up van uw site.
  • Stel een responsplan op, waarin u vastlegt wat te doen in geval van een defacement.

Herstellen:

  • Plaats een vervangende webpagina.
  • Communiceer intern en extern tijdig over het incident en de mogelijke gevolgen.
  • Stel de gecompromitteerde content veilig in verband met een strafrechtelijk onderzoek en doe aangifte bij de politie.
  • Richt uw website opnieuw in en controleer voorafgaand aan publicatie zorgvuldig de beveiligingsinstellingen.
  • Onderzoek waar u verbeteringen kunt aanbrengen in de inrichting of het beheer van de site of de incident respons en voer de onderkende verbeteringen door.

Daarnaast roept het NCSC webmasters op een responsible disclosure beleid op te stellen. Een dergelijk beleid stelt hackers die kwetsbaarheden in websites aantreffen de mogelijkheid problemen op een vertrouwelijke en veilige manier te melden, zonder dat zij bang hoeven te zijn voor juridische vervolging. Een responsible disclosure beleid stelt webmasters volgens het NCSC in staat kwetsbaarheden op te lossen voordat hier misbruik van wordt gemaakt.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.