Nederland dient steeds meer dataverzoeken in bij Facebook

privacy

Nederlandse overheidsdiensten hebben in de eerste helft van 2014 bij Facebook gegevens van 45 accounts opgevraagd. Hiervoor werden 41 verschillende dataverzoeken ingediend bij het Amerikaanse social media-bedrijf.

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse transparantierapport van Facebook. In 56% van de gevallen overhandigde Facebook de data daadwerkelijk aan de Nederlandse overheid. Het aantal accounts waarover de overheid data heeft opgevraagd ligt een stuk hoger dan in de tweede helft van 2013, toen Nederland informatie over 28 accounts werd ingediend. De hoeveelheid ingewilligde verzoeken is eveneens gestegen. In de tweede helft van vorig jaar werd door Facebook aan 36% van de verzoeken gehoor gegeven.

Andere Europese landen

Ondanks de stijging vraagt de Nederlandse overheid in verhouding met andere Europese landen relatief weinig data op bij Facebook. België is voorbeeld van een land dat aanzienlijk meer verzoeken indiende. Onze zuiderburen vroegen in de eerste helft van 2014 informatie over 246 accounts op bij Facebook. Ook van de Belgen werd iets meer dan de helft van alle verzoeken ingewilligd.

In totaal ontving Facebook in de eerste helft van 2014 34.946 dataverzoeken. 24% van deze verzoeken werden in de praktijk ingewilligd. De meeste verzoeken zijn afkomstig van de Amerikaanse overheid, die 15.433 verzoeken indiende. Deze verzoeken hadden betrekking op in totaal 23.667 verschillende Facebook-accounts.

Content offline halen

Overheden kunnen bij Facebook ook een verzoek indienen content offline te halen aanzien deze overheidsristricties overtreden. Nederland heeft in de eerste helft van 2014 geen materiaal offline laten halen. Ook uit andere Westerse landen zijn dit soort verzoeken nauwelijks binnengekomen.

Meer over
Lees ook
Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Als leverancier, sinds 2009, van Secure Managed File oplossingen levert SCOS te Hoofddorp nu tevens Syncplicity (voorheen onderdeel van Axway). Syncplicity is een service voor het delen en synchroniseren van bestanden die is ontwikkeld door Syncplicity Inc. Met de service kunnen gebruikers onderling bestanden opslaan en synchroniseren. Het onderst1

Hoe kunnen Business Process Outsourcers data beschermen in het AI-tijdperk?

Hoe kunnen Business Process Outsourcers data beschermen in het AI-tijdperk?

Omdat Business Process Outsourcers (BPO's) het volledige potentieel van AI willen benutten, is het belangrijk dat ze nadenken over de mogelijke impact van generatieve AI op data en privacy. Zeker omdat BPO's vaak namens klanten grote hoeveelheden gevoelige informatie verwerken, van persoonlijke gegevens tot financiële transacties. Nu generatieve A1