Nederland dient steeds meer dataverzoeken in bij Facebook

privacy

Nederlandse overheidsdiensten hebben in de eerste helft van 2014 bij Facebook gegevens van 45 accounts opgevraagd. Hiervoor werden 41 verschillende dataverzoeken ingediend bij het Amerikaanse social media-bedrijf.

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse transparantierapport van Facebook. In 56% van de gevallen overhandigde Facebook de data daadwerkelijk aan de Nederlandse overheid. Het aantal accounts waarover de overheid data heeft opgevraagd ligt een stuk hoger dan in de tweede helft van 2013, toen Nederland informatie over 28 accounts werd ingediend. De hoeveelheid ingewilligde verzoeken is eveneens gestegen. In de tweede helft van vorig jaar werd door Facebook aan 36% van de verzoeken gehoor gegeven.

Andere Europese landen

Ondanks de stijging vraagt de Nederlandse overheid in verhouding met andere Europese landen relatief weinig data op bij Facebook. België is voorbeeld van een land dat aanzienlijk meer verzoeken indiende. Onze zuiderburen vroegen in de eerste helft van 2014 informatie over 246 accounts op bij Facebook. Ook van de Belgen werd iets meer dan de helft van alle verzoeken ingewilligd.

In totaal ontving Facebook in de eerste helft van 2014 34.946 dataverzoeken. 24% van deze verzoeken werden in de praktijk ingewilligd. De meeste verzoeken zijn afkomstig van de Amerikaanse overheid, die 15.433 verzoeken indiende. Deze verzoeken hadden betrekking op in totaal 23.667 verschillende Facebook-accounts.

Content offline halen

Overheden kunnen bij Facebook ook een verzoek indienen content offline te halen aanzien deze overheidsristricties overtreden. Nederland heeft in de eerste helft van 2014 geen materiaal offline laten halen. Ook uit andere Westerse landen zijn dit soort verzoeken nauwelijks binnengekomen.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

De allereerste ransomware werd in 1989 op de wereld losgelaten. Deze luisterde naar de naam PS Cyborg en werd verspreid via floppy disks. De encryptie ervan kon eenvoudig ongedaan worden gemaakt. De makers vroegen hun slachtoffers om losgeld naar een postbus in Panama te verzenden. Het ging om 189 dollar in contanten.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1