Nederlandse leger gaat vijftien hackers opleiden

hacker3

Het Nederlandse leger gaat hackers opleiden om aanvallen uit te voeren op vijandige computersystemen. Een vijftiental hackers worden opgeleid door het Nederlandse securitybedrijf Fox-IT. De opleiding moet dit jaar nog beginnen.

De Volkskrant meldt dat verschillende betrokkenen bij dit project het opleiden van de 'cybercommando's' heeft bevestigd. De nieuwe militairen zouden onderdeel moeten gaan uitmaken van een grotere cybermacht van ongeveer twee honderd soldaten. Deze cybersoldaten worden niet alleen in staat cyberaanvallen af te slaan, maar moeten deze ook zelf kunnen uitvoeren.

Computers van de vijand uitschakelen

'Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt', zegt Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber, tegenover De Volkskrant. 'Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.'

De cybersoldaten worden in periodes dat er geen missies zijn gestationeerd bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD). Dit is de militaire variant van de AIVD.

Geselecteerd uit eigen personeelsbestand

De vijftien hackers die worden opgeleid zijn geselecteerd uit het bestaande personeelsbestand van defensie. Een interne competitie heeft het vijftiental aangewezen als de meest geschikte kandidaten. Ook tientallen andere soldaten zouden cyber-gerelateerde functies gaan vervullen. Denk hierbij aan het adviseren van de legercommandant op dit gebied.

Lees ook
‘Politiek moet aanpak cybercriminaliteit meer prioriteit geven’

‘Politiek moet aanpak cybercriminaliteit meer prioriteit geven’

Topondernemer Dirk Jan Koekkoek maakt zich zorgen over de impact van cybercriminaliteit op het bedrijfsleven. “Ransomware, phishing en CEO-fraude vormen een ernstige bedreiging voor onze welvaart en de overheid heeft hier tot dusver geen goed antwoord op”, constateert Koekkoek. Hij roept politieke partijen op om na de verkiezingen eindelijk echt w1

Lazarus richt zich op defensie-industrie

Lazarus richt zich op defensie-industrie

Kaspersky heeft een nieuwe campagne geïdentificeerd van Lazarus, een zeer productieve geavanceerde dreigingsactor. Lazarus is actief vanaf ten minste 2009 en is betrokken geweest bij grootschalige cyberspionagecampagnes, ransomware-campagnes en zelfs aanvallen op de cryptocurrency-markt.

Nederlands onderwijs en onderzoek investeert meer in cyberbeveiliging

Nederlands onderwijs en onderzoek investeert meer in cyberbeveiliging

Het Nederlandse onderwijs en onderzoek heeft het afgelopen jaar extra geïnvesteerd in cyberbeveiliging. Dat is één van de belangrijkste conclusies van het Cyberdreigingsbeeld dat SURF jaarlijks publiceert.