Nederlandse leger gaat vijftien hackers opleiden

hacker3

Het Nederlandse leger gaat hackers opleiden om aanvallen uit te voeren op vijandige computersystemen. Een vijftiental hackers worden opgeleid door het Nederlandse securitybedrijf Fox-IT. De opleiding moet dit jaar nog beginnen.

De Volkskrant meldt dat verschillende betrokkenen bij dit project het opleiden van de 'cybercommando's' heeft bevestigd. De nieuwe militairen zouden onderdeel moeten gaan uitmaken van een grotere cybermacht van ongeveer twee honderd soldaten. Deze cybersoldaten worden niet alleen in staat cyberaanvallen af te slaan, maar moeten deze ook zelf kunnen uitvoeren.

Computers van de vijand uitschakelen

'Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt', zegt Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber, tegenover De Volkskrant. 'Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.'

De cybersoldaten worden in periodes dat er geen missies zijn gestationeerd bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD). Dit is de militaire variant van de AIVD.

Geselecteerd uit eigen personeelsbestand

De vijftien hackers die worden opgeleid zijn geselecteerd uit het bestaande personeelsbestand van defensie. Een interne competitie heeft het vijftiental aangewezen als de meest geschikte kandidaten. Ook tientallen andere soldaten zouden cyber-gerelateerde functies gaan vervullen. Denk hierbij aan het adviseren van de legercommandant op dit gebied.

Lees ook
Wat is het verhaal achter de sterke groei van aantal supply chain attacks

Wat is het verhaal achter de sterke groei van aantal supply chain attacks

Tot ongeveer een jaar geleden kwam het begrip supply chain attacks weinig voor in de pers. Toen werd de succesvolle aanval op SolarWinds bekend. Sindsdien is er elke dag wel iets over te lezen, zo lijkt het net alsof het een nieuw type aanval betreft.

“Hack bij Waterschap kan voor serieuze dreiging zorgen”

“Hack bij Waterschap kan voor serieuze dreiging zorgen”

Cybercriminelen hebben het dagelijks gemunt op de waterschappen. Gelukkig (tot nu toe) zonder succes. Want je moet er niet aan denken: een polder die onder water loopt of een niet werkende stormvloedkering. Daarom heeft cyberveiligheid de hoogste prioriteit bij Piet Sennema, de secretaris-directeur van waterschap Aa en Maas. “We moeten er bovenop1

What the hack, cybersecurity in de bouw en civiele techniek

What the hack, cybersecurity in de bouw en civiele techniek

ICT speelt een steeds grotere rol in de bouw en GWW, waardoor zowel productieprocessen als projecten er afhankelijker van worden. Elke ICT-toepassing is echter kwetsbaar voor cyberaanvallen, met mogelijk disruptieve gevolgen. Tijdens het virtuele Stumico-event ‘What the hack’ werd duidelijk welke gevaren er allemaal op de loer liggen en hoe organi1