NEN publiceert norm voor internet protocol voor alarmtransmissie

Een technische specificatie met eisen voor een gemeenschappelijk protocol voor alarmtransmissie via het internet protocol (IP) is door het NEN online gepubliceerd. Het betreft een herziening van een bestaande specificatie.

De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IP-communicatie heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat ook communicatie voor alarmering steeds vaker via IP netwerken verloopt. Betrouwbare en veilige doorgifte van alarmeringssignalen, foutdetecties en de bewaking van de communicatie kan alleen plaatsvinden als er veilige protocollen worden gehanteerd, stelt het NEN. De protocollen zijn bedoeld voor ieder netwerk dat IP-datatransmissie ondersteunt, zoals Ethernet, xDSL, GPRS WiFI, UMTS en WIMAX.

Transmissie van alarmsignalen

Alarmapparatuur moet al langer voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de bijbehorende normen voor alarmsystemen. De apparatuur kan echter ook worden gebruikt voor de transmissie van allerlei alarmeringssignalen waaronder brand, inbraak, toegangscontrole en sociale alarmering.

De vernieuwde technische specificatie beschrijft daarom een veilig transport protocol voor communicatie tussen alarmoverdragers (Supervised Premises Tranceivers) en alarmontvangers (Receiving Centre Tranceivers). NVN-CLC/TS 50136-9 is deel 9 uit een reeks normen voor alarmtransmissiesystemen en -apparatuur.

Beveiligingsproblemen aangepakt

De eerste versie van deze technische specificatie is in 2013 gepubliceerd. Technische- en beveiligingsproblemen die zijn geïdentificeerd tijdens de eerste daadwerkelijke implementaties van het protocol zijn nu opgelost. In de vernieuwde specificatie is een volledige lijst van problemen en oplossingen opgenomen welke de 2013 versie vervangt.

De systeemprestatie-eisen voor alarmtransmissie zijn gespecificeerd in NEN-EN 50136-1. De eisen aan de overdragers en de ontvangers zijn gespecificeerd in NEN-EN 50136-2 en NEN-EN 50136-3.

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.