NEN publiceert norm voor internet protocol voor alarmtransmissie
Een technische specificatie met eisen voor een gemeenschappelijk protocol voor alarmtransmissie via het internet protocol (IP) is door het NEN online gepubliceerd. Het betreft een herziening van een bestaande specificatie.
De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IP-communicatie heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat ook communicatie voor alarmering steeds vaker via IP netwerken verloopt. Betrouwbare en veilige doorgifte van alarmeringssignalen, foutdetecties en de bewaking van de communicatie kan alleen plaatsvinden als er veilige protocollen worden gehanteerd, stelt het NEN. De protocollen zijn bedoeld voor ieder netwerk dat IP-datatransmissie ondersteunt, zoals Ethernet, xDSL, GPRS WiFI, UMTS en WIMAX.
Transmissie van alarmsignalen
Alarmapparatuur moet al langer voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de bijbehorende normen voor alarmsystemen. De apparatuur kan echter ook worden gebruikt voor de transmissie van allerlei alarmeringssignalen waaronder brand, inbraak, toegangscontrole en sociale alarmering.
De vernieuwde technische specificatie beschrijft daarom een veilig transport protocol voor communicatie tussen alarmoverdragers (Supervised Premises Tranceivers) en alarmontvangers (Receiving Centre Tranceivers). NVN-CLC/TS 50136-9 is deel 9 uit een reeks normen voor alarmtransmissiesystemen en -apparatuur.
Beveiligingsproblemen aangepakt
De eerste versie van deze technische specificatie is in 2013 gepubliceerd. Technische- en beveiligingsproblemen die zijn geïdentificeerd tijdens de eerste daadwerkelijke implementaties van het protocol zijn nu opgelost. In de vernieuwde specificatie is een volledige lijst van problemen en oplossingen opgenomen welke de 2013 versie vervangt.
De systeemprestatie-eisen voor alarmtransmissie zijn gespecificeerd in NEN-EN 50136-1. De eisen aan de overdragers en de ontvangers zijn gespecificeerd in NEN-EN 50136-2 en NEN-EN 50136-3.
Meer over
Lees ook
Risico cyberaanval stijgt enorm
Sectoren die als essentieel worden beschouwd voor het functioneren van de Nederlandse maatschappij bevinden zich in een escalerende strijd tegen cyberdreigingen. Onderzoek van DNV Cyber toont aan dat dreigingsactoren, zoals cybercriminelen en nationale staten, zich richten op digitale kwetsbaarheden van supply chains die met hen verbonden zijn.
Security Reporter - The all-in-one platform for smarter, agile pentests
Security Reporter helpt pentesters, red teamers en securityteams om assessments efficiënter uit te voeren en te beheren, zonder afhankelijk te zijn van externe SaaS-aanbieders. Het platform maakt het proces van security assessments eenvoudiger en overzichtelijker, zodat teams zich kunnen focussen op wat echt telt: het onderzoek zelf.
Fortinet transformeert FortiAnalyzer tot een direct inzetbaar en AI ondersteund SecOps-platform
. Fortinet blijft zijn FortiAnalyzer-platform uitbreiden met geavanceerde AI-functionaliteit en automatiseringsmogelijkheden. Organisaties kunnen daarmee de detectie en analyse van cyberbedreigingen en incidentrespons sneller en efficiënter laten verlopen zonder een complex samenspel van beveiligingstools te hoeven beheren.