Nieuwe malware wijzigt DNS-instellingen van routers

internetten

Nieuwe malware richt zijn pijlen op het Domain Name System (DNS) in routers. Veel routers zijn beveiligd met zwakke of standaardwachtwoorden, waardoor de malware de apparaten zonder problemen kan binnendringen en nietsvermoedende gebruikers via het DNS kan doorsturen naar malafide websites.

Het DNS kan worden vergeleken met een telefoonboek voor het internet. Het systeem vertelt webbrowsers welke domeinnaam verwijst naar welk IP-adres en zorgt dat de juiste website wordt geladen aan de hand van de URL die gebruikers in de adresbalk van hun webbrowser opgeven. Wie wijzigingen aan weet te brengen in dit systeem kan gebruikers ongemerkt doorsluizen naar een andere website, bijvoorbeeld een nagemaakte website waar gebruikers worden verleid in te loggen op een account. De inloggegevens vallen hierdoor in handen van de aanvallers.

DNS changer malware

De nieuwe malware die wijzigingen kan aanbrengen in het DNS is ontdekt door Trend Micro, dat de malware de ‘DNS changer malware’ wordt genoemd. De malware probeert de inloggegevens van routers te kraken via een brute force-aanval. Verschillende modellen routers van meerdere fabrikanten waaronder TP-LINK en D-Link zouden kwetsbaar zijn voor de aanvallen.

Trend Micro adviseert gebruikers altijd een veilig en complex wachtwoord in te stellen op hun router, waarmee een brute force-aanval kan worden voorkomen. Daarnaast zouden gebruikers er verstandig aan doen het standaard IP-adres waarop de router te bereiken is te wijzigen en features voor beheer op afstand uit te schakelen. Ook adviseert Trend Micro gebruikers Firefox NoScript te installeren. Deze extensie voor Mozilla Firefox voorkomt dat script in de webbrowser kunnen worden uitgevoerd.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.