Noord-Korea verspreidt malware via overheidswebsite

hacker-groot

Noord-Korea blijkt op haar officiële overheidswebsite malware aan te bieden. Het lijkt erop dat de Noord-Koreanen met behulp van de kwaadaardige software in kaart willen brengen wie de activiteiten van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgt.

De malware is ontdekt door @InfoSecOtter, een security-enthousiast en -onderzoeker. De kwaadaardige software is vermomd als een updatepakket (een zip-bestand) voor de verouderde Flash Player 10. Het bestand is aanwezig op de landingspagina van de website, maar ook op een aantal subpagina’s. Het bestand bevat twee uitvoerbare installatiebestanden met updates voor Flash Player 10. Eén update zou gericht zijn op ActiveX control, terwijl de andere update voor een browser plug-in zou zijn.

Beide bestanden zijn in werkelijkheid identiek en bevatten een bekende malware dropper voor Windows. Dit is een tool die cybercriminelen kunnen gebruiken om malware naar keuze op systemen te droppen, afhankelijk van het doel dat zij willen gebruiken. Nieuw is de malware op de website niet. De malware lijkt te zijn gecreëerd in december 2012, toen ook de website van de Noord-Koreaanse overheid werd ontworpen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.