Noord-Korea verspreidt malware via overheidswebsite

hacker-groot

Noord-Korea blijkt op haar officiële overheidswebsite malware aan te bieden. Het lijkt erop dat de Noord-Koreanen met behulp van de kwaadaardige software in kaart willen brengen wie de activiteiten van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgt.

De malware is ontdekt door @InfoSecOtter, een security-enthousiast en -onderzoeker. De kwaadaardige software is vermomd als een updatepakket (een zip-bestand) voor de verouderde Flash Player 10. Het bestand is aanwezig op de landingspagina van de website, maar ook op een aantal subpagina’s. Het bestand bevat twee uitvoerbare installatiebestanden met updates voor Flash Player 10. Eén update zou gericht zijn op ActiveX control, terwijl de andere update voor een browser plug-in zou zijn.

Beide bestanden zijn in werkelijkheid identiek en bevatten een bekende malware dropper voor Windows. Dit is een tool die cybercriminelen kunnen gebruiken om malware naar keuze op systemen te droppen, afhankelijk van het doel dat zij willen gebruiken. Nieuw is de malware op de website niet. De malware lijkt te zijn gecreëerd in december 2012, toen ook de website van de Noord-Koreaanse overheid werd ontworpen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.