OM haalt eigen cybercrimedoelstellingen niet

Handboeien

Het Openbaar Ministerie (OM) kan het tempo waarin de digitale wereld zich ontwikkeld niet bijbenen. Dit is ook terug te zien in het jaarverslag van het OM over 2016, waaruit blijkt dat het OM minder cybercrimezaken heeft behandeld dan de doelstelling was.

Herman Bolhaar, voorzitter van het college van procureurs-generaal, erkent dat het OM het tempo van de cyberwereld niet kan bijbenen. “Dat is een onvoorstelbaar snel groeiende ontwikkeling”, zegt Bolhaar tegenover BNR. “Dat betekent dat er een wereld te winnen is. Daar moet je deskundigheid voor opbouwen. Dat kost tijd. We moeten mensen aantrekken, ze specialiseren en onze eigen IT-systemen op orde brengen.”

Meer deskundig personeel

Het OM moet meer deskundige mensen aantrekken om in de toekomst de doelstellingen wel te laten. “Dat is waar het bij ons om gaat. Het kost tijd om dat op te bouwen, dat moet je volhouden en uitbouwen”, zegt Bolhaar. “Dat is een geweldige uitdaging. Gelukkig is het werk van het OM zo interessant dat we nooit advertenties hoeven te plaatsen. We hebben meer mensen nodig, die we selectief kunnen inzetten.”

Het volledige interview met Herman Bolhaar is te vinden bij BNR.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1