OM haalt eigen cybercrimedoelstellingen niet

Handboeien

Het Openbaar Ministerie (OM) kan het tempo waarin de digitale wereld zich ontwikkeld niet bijbenen. Dit is ook terug te zien in het jaarverslag van het OM over 2016, waaruit blijkt dat het OM minder cybercrimezaken heeft behandeld dan de doelstelling was.

Herman Bolhaar, voorzitter van het college van procureurs-generaal, erkent dat het OM het tempo van de cyberwereld niet kan bijbenen. “Dat is een onvoorstelbaar snel groeiende ontwikkeling”, zegt Bolhaar tegenover BNR. “Dat betekent dat er een wereld te winnen is. Daar moet je deskundigheid voor opbouwen. Dat kost tijd. We moeten mensen aantrekken, ze specialiseren en onze eigen IT-systemen op orde brengen.”

Meer deskundig personeel

Het OM moet meer deskundige mensen aantrekken om in de toekomst de doelstellingen wel te laten. “Dat is waar het bij ons om gaat. Het kost tijd om dat op te bouwen, dat moet je volhouden en uitbouwen”, zegt Bolhaar. “Dat is een geweldige uitdaging. Gelukkig is het werk van het OM zo interessant dat we nooit advertenties hoeven te plaatsen. We hebben meer mensen nodig, die we selectief kunnen inzetten.”

Het volledige interview met Herman Bolhaar is te vinden bij BNR.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1