OpenSSL opnieuw getroffen door ernstige beveiligingslek

Opnieuw is een ernstige kwetsbaarheid opgedoken in OpenSSL. Aanvallers kunnen via een man-in-the-middle-aanval netwerkverkeer onderscheppen. De aanval is echter alleen mogelijk als het slachtoffer OpenSSL gebruikt.

Het probleem wordt beschreven in een securitybulletin van OpenSSL. Een aanvaller zou in staat zij het gebruik van zwakke versleuteling af te dwingen in OpenSSL. Deze zwakke versleuteling kan vervolgens door de cybercrimineel worden gekraakt, waarna het netwerkverkeer kan worden afgeluisterd en gemanipuleerd.

Kwetsbare client en server nodig

Om de aanval uit te voeren is het noodzakelijk dat zowel de client (de gebruiker) als de server gebruik maakt van een kwetsbare variant van OpenSSL. Alle versies van de OpenSSL-client zijn kwetsbaar. De kwetsbaarheid is in de servervariant alleen aanwezig in OpenSSL 1.0.1 en 1.0.2-beta1. Desondanks adviseert OpenSSL in de security advisory gebruikers die een verouderde versie van OpenSSL gebruiken preventief te upgraden naar de nieuwste versie.

Verschillende webbrowsers zoals de desktop-varianten van Chrome, Safari en Firefox maken gebruiken van een andere SSL-/ TLS-library dan OpenSSL. Gebruikers van deze webbrowsers maken dus geen gebruik van OpenSSL, waardoor zij niet kwetsbaar zijn voor een dergelijke aanval. De Android-variant van Chrome maakt echter wel gebruik van OpenSSL, waardoor gebruikers van deze webbrowser wel degelijk kwetsbaar kunnen zijn.

Al langer bekend

De bug is overigens al op 1 mei 2014 ontdekt. Het team achter OpenSSL geeft echter nu pas ruchtbaarheid aan het probleem, aangezien inmiddels een patch beschikbaar is die het lek dicht.

Het is niet de eerste keer dat OpenSSL door een ernstige kwetsbaarheid wordt getroffen. Twee maanden geleden kwam de Heartbleed-bug aan het licht, een ernstige kwetsbaarheid waar een enorme hoeveelheid websites door getroffen is. Aanvallers konden met behulp van de Heartbleed-bug delen van het intern geheugen van een server uitlezen indien deze gebruik maakt van OpenSSL. Hierdoor konden zij allerlei gevoelige gegevens in handen krijgen, waaronder privé encryptiesleutels en onversleutelde wachtwoorden.

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.