OpenSSL opnieuw getroffen door ernstige beveiligingslek

Opnieuw is een ernstige kwetsbaarheid opgedoken in OpenSSL. Aanvallers kunnen via een man-in-the-middle-aanval netwerkverkeer onderscheppen. De aanval is echter alleen mogelijk als het slachtoffer OpenSSL gebruikt.

Het probleem wordt beschreven in een securitybulletin van OpenSSL. Een aanvaller zou in staat zij het gebruik van zwakke versleuteling af te dwingen in OpenSSL. Deze zwakke versleuteling kan vervolgens door de cybercrimineel worden gekraakt, waarna het netwerkverkeer kan worden afgeluisterd en gemanipuleerd.

Kwetsbare client en server nodig

Om de aanval uit te voeren is het noodzakelijk dat zowel de client (de gebruiker) als de server gebruik maakt van een kwetsbare variant van OpenSSL. Alle versies van de OpenSSL-client zijn kwetsbaar. De kwetsbaarheid is in de servervariant alleen aanwezig in OpenSSL 1.0.1 en 1.0.2-beta1. Desondanks adviseert OpenSSL in de security advisory gebruikers die een verouderde versie van OpenSSL gebruiken preventief te upgraden naar de nieuwste versie.

Verschillende webbrowsers zoals de desktop-varianten van Chrome, Safari en Firefox maken gebruiken van een andere SSL-/ TLS-library dan OpenSSL. Gebruikers van deze webbrowsers maken dus geen gebruik van OpenSSL, waardoor zij niet kwetsbaar zijn voor een dergelijke aanval. De Android-variant van Chrome maakt echter wel gebruik van OpenSSL, waardoor gebruikers van deze webbrowser wel degelijk kwetsbaar kunnen zijn.

Al langer bekend

De bug is overigens al op 1 mei 2014 ontdekt. Het team achter OpenSSL geeft echter nu pas ruchtbaarheid aan het probleem, aangezien inmiddels een patch beschikbaar is die het lek dicht.

Het is niet de eerste keer dat OpenSSL door een ernstige kwetsbaarheid wordt getroffen. Twee maanden geleden kwam de Heartbleed-bug aan het licht, een ernstige kwetsbaarheid waar een enorme hoeveelheid websites door getroffen is. Aanvallers konden met behulp van de Heartbleed-bug delen van het intern geheugen van een server uitlezen indien deze gebruik maakt van OpenSSL. Hierdoor konden zij allerlei gevoelige gegevens in handen krijgen, waaronder privé encryptiesleutels en onversleutelde wachtwoorden.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1