Opgelicht?! besteedt aandacht aan cybercrime

Het programma Opgelicht?! van de AVROTROS besteedt in een drieluik aandacht aan cybercriminaliteit. Presentator Jaap Jongbloed neemt de kijker mee langs verschillende vormen van online criminaliteit, variërend van identiteitsfraude tot DDoS-aanvallen en van grootschalige marktplaatsoplichting tot malafide webshops.

Als voorbeeld noemt de AVROTROS een mailtje dat binnenkomt van PostNL en stelt dat er een pakketje voor de ontvanger klaarligt. Zodra echter op de link in de mail wordt geklikt wordt ransomware op de computer geïnstalleerd, waarna deze malware opzoek gaat naar identiteitsgegevens. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld huis worden gestuurd, waarin een wietkwekerij kan worden opgezet.

Microsoft telefoonscammers

Een ander voorbeeld dat wordt genoemd is een Microsoft ‘medewerker’ die een slachtoffer opbelt en waarschuwt dat diens computer is besmet met een virus. De medewerker stelt te kunnen helpen, en het slachtoffer volgt de instructies die hij krijgt op. Helaas blijkt het echter niet te gaan om een Microsoft medewerker, maar een oplichter die probeert de bankrekening van het slachtoffer te plunderen.

Deze en andere voorbeelden worden in Opgelicht?! Cybercrime behandeld. De eerste aflevering van de drieluik wordt op dinsdag 6 december op 21:25 uur uitgezonden op NPO 1.

Lees ook
Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1