Persoonsgegevens van 5.700 patiënten Gezondheidscentrum Achtse Barrier gestolen

Persoonsgegevens van 5.700 patiënten van het Gezondheidscentrum Achtse Barrier in Eindhoven zijn in handen gevallen van een onbevoegden. De data stond opgeslagen op een laptop die is gestolen. Medische gegevens zijn niet buitgemaakt.

Het Eindhovens Dagblad (ED) meldt dat getroffen patiënten per brief door het Gezondheidscentrum Achtse Barrier zijn geïnformeerd over het incident. Met de persoonsgegevens die op de gestolen laptop staan is het mogelijk identiteitsfraude te plegen.

Geen medische gegevens gestolen

Het gaat uitsluitend om persoonsgegevens die thuishoren in de administratie van het gezondheidscentrum. Huisarts Maarten Klomp benadrukt tegenover het ED dat er geen medische gegevens zijn buitgemaakt bij de diefstal.

Getroffen patiënten zijn pas zes weken na het incident geïnformeerd over het datalek. Dit is gebeurd in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens en conform de regels van deze privacytoezichthouder. “Achteraf denk ik dat we meer haast hadden moeten maken”, zegt Klomp tegen het ED.

Overstap naar cloud systeem

Ook geeft Klomp aan dat er voor de diefstal al een systeem is aangeschaft waarmee alle persoonsgegevens voortaan in de cloud worden opgeslagen en dus niet meer op individuele laptops staan. Deze oplossing was ten tijde van de diefstal echter nog niet in gebruik genomen. Om welke oplossing het gaat is onduidelijk.

Lees ook
Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

NSA-klokkenluider Edward Snowden is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Noorse parlementsleden Bård Vegar Solhjell en Snorre Valen nomineren Snowden voor de prijs. Solhjell en Valen schrijven dat Snowden een discussie heeft aangewakkerd over surveillance door inlichtingendiensten en vertrouwen in de overheid. De politici stellen dat1

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen. Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijge1

Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Diverse webcams, IP-camera's en babymonitors van de Chinese fabrikant Foscam bevatten een ernstig lek. Iedereen die in het bezit is van het IP-adres van één van deze apparaten kan de videobeelden die de apparaten maken bekijken. Het videomateriaal kan ook worden opgenomen. De bug is aan het licht gekomen op het supportforum van Foscam. Beveiligin1