Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

coinvault

De cybercriminelen achter de ransomware CoinVault zetten een nieuwe tactiek in om gebruikers te overtuigen losgeld te betalen. De ransomware versleutelt alle data van gebruikers, maar biedt slachtoffers de mogelijkheid één bestand gratis te ontsleutelen. Om toegang te krijgen tot de rest van de data moet echter betaald worden.

De werkwijze is ontdekt door beveiligingsbedrijf Webroot. De makers van CoinVault lijken met hun ‘gebaar’ slachtoffers te willen overtuigen dat zij ‘vertrouwd’ kunnen worden. Slachtoffers worden immers gevraagd losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. De data is in eerste instantie echter illegaal door de cybercriminelen versleuteld. Voor slachtoffers is er dus niet direct reden de cybercriminelen te vertrouwen de gegijzelde data na betaling daadwerkelijk vrij te geven.

De cybercriminelen achter CoinVault eisen 200 euro aan bitcoins van de slachtoffers. In ruil hiervoor beloven de cybercriminelen de gegijzelde data weer te ontsleutelen, zodat deze weer door gebruikers kan worden gebruikt. Het bedrag loopt overigens iedere dag op, waarmee de aanvallers slachtoffers proberen te stimuleren snel geld over te maken.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.