Russische hacker bekent schuld aan diefstal van miljoenen creditcardgegevens

creditcard2

De Russische hacker Vladimir Drinkman heeft in de Verenigde Staten (VS) schuld bekend aan het stelen van creditcardgegevens. In ruil voor zijn bekentenis van twee aanklachten laten de aanklagers negen andere aanklachten vallen.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Drinkman zat 2,5 jaar vast in Nederland, waarna hij begin dit jaar aan de VS is uitgeleverd. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat Drinkman ruim 160 miljoen creditcardgegevens heeft gestolen, dit werden buitgemaakt bij cyberinbraken bij meerdere grote bedrijven. De gegevens zijn vervolgens zijn doorverkocht, waarna met behulp van gekopieerde creditcards geld is opgenomen. In totaal zouden de praktijk ruim 300 miljoen euro schade hebben opgeleverd.

Drinkman is overigens niet de enige die bij de cyberaanvallen betrokken zouden zijn geweest. Ook een aantal andere Russische en Oekraïense hackers zouden aan de datadiefstal hebben meegewerkt. Drinkman wordt gezien als de gene die heeft ingebroken bij de bedrijven, waarna anderen de data hebben doorverkocht. De hacker kan een celstraf van maximaal 30 jaar opgelegd krijgen.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1