Tweede Kamer getroffen door ransomware

malware

De Tweede Kamer is getroffen ransomware. Inmiddels zouden back-ups zijn teruggeplaatst en de problemen grotendeels zijn opgelost. Het is onduidelijk of data door de besmetting verloren is gegaan.

Dit bevestigt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op Twitter.

Weinig details bekend

Details over de besmetting zijn niet bekend gemaakt. Zo is onduidelijk om welke ransomware het precies gaat en is onduidelijk of data permanent verloren is gegaan door de uitbraak. Wel meldt een woordvoerder van de Tweede Kamer aan Tweakers dat de malware op maandagmiddag 27 maart rond 16:00 uur werd ontdekt. In een reactie hierop heeft de ICT-dienst van de Tweede Kamer de e-mail waarmee de ransomware is verspreid geblokkeerd. Gebruikers die de e-mail al hadden binnengehaald is geadviseerd de bijlagen niet te openen.

De woordvoerder laat weten dat er ‘passende maatregelen’ zijn genomen naar aanleiding van de ransomware-besmetting. Het is niet duidelijk om welke maatregelen het precies gaat. Wel laat de woordvoerder weten dat de ICT-dienst back-ups heeft teruggezet.

Lees ook
Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1