Tweede Kamer getroffen door ransomware

malware

De Tweede Kamer is getroffen ransomware. Inmiddels zouden back-ups zijn teruggeplaatst en de problemen grotendeels zijn opgelost. Het is onduidelijk of data door de besmetting verloren is gegaan.

Dit bevestigt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op Twitter.

Weinig details bekend

Details over de besmetting zijn niet bekend gemaakt. Zo is onduidelijk om welke ransomware het precies gaat en is onduidelijk of data permanent verloren is gegaan door de uitbraak. Wel meldt een woordvoerder van de Tweede Kamer aan Tweakers dat de malware op maandagmiddag 27 maart rond 16:00 uur werd ontdekt. In een reactie hierop heeft de ICT-dienst van de Tweede Kamer de e-mail waarmee de ransomware is verspreid geblokkeerd. Gebruikers die de e-mail al hadden binnengehaald is geadviseerd de bijlagen niet te openen.

De woordvoerder laat weten dat er ‘passende maatregelen’ zijn genomen naar aanleiding van de ransomware-besmetting. Het is niet duidelijk om welke maatregelen het precies gaat. Wel laat de woordvoerder weten dat de ICT-dienst back-ups heeft teruggezet.

Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1