Tweede Kamer getroffen door ransomware

malware

De Tweede Kamer is getroffen ransomware. Inmiddels zouden back-ups zijn teruggeplaatst en de problemen grotendeels zijn opgelost. Het is onduidelijk of data door de besmetting verloren is gegaan.

Dit bevestigt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op Twitter.

Weinig details bekend

Details over de besmetting zijn niet bekend gemaakt. Zo is onduidelijk om welke ransomware het precies gaat en is onduidelijk of data permanent verloren is gegaan door de uitbraak. Wel meldt een woordvoerder van de Tweede Kamer aan Tweakers dat de malware op maandagmiddag 27 maart rond 16:00 uur werd ontdekt. In een reactie hierop heeft de ICT-dienst van de Tweede Kamer de e-mail waarmee de ransomware is verspreid geblokkeerd. Gebruikers die de e-mail al hadden binnengehaald is geadviseerd de bijlagen niet te openen.

De woordvoerder laat weten dat er ‘passende maatregelen’ zijn genomen naar aanleiding van de ransomware-besmetting. Het is niet duidelijk om welke maatregelen het precies gaat. Wel laat de woordvoerder weten dat de ICT-dienst back-ups heeft teruggezet.

Lees ook
WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen voeren massaal verkiezingscampagnes in aanloop naar woensdag 22 november, de dag waarop de stembureaus geopend zijn en de Nederlandse kiezers hun stem uitbrengen.