Tweedehands Android-smartphones bevatten veel foto's van voormalig eigenaren

hacker

Wie zijn Android-smartphone verkoopt doet er verstandig aan het apparaat grondig te wissen. Het simpelweg resetten van het apparaat is namelijk niet voldoende. Het beveiligingsbedrijf Avast kocht voor een onderzoek 20 tweedehands Android-smartphones en trof maar liefst 40.000 foto's van de voormalige eigenaren op de apparaten aan. Onder de foto's waren ook naaktfoto's aanwezig.

Avast stelt dat de gebruikers in de meeste gevallen hun gegevens bewust hadden verwijderd voordat zij de smartphone verkochten. Dit is echter niet voldoende om data uit handen van de nieuwe eigenaar te houden. De onderzoekers wisten met eenvoudige recoverytools de gewiste data op de apparaten te herstellen.

40.000 foto's

De twintig apparaten die Avast onderzocht bleken in totaal ruim 40.000 foto's te bevatten. In 1.500 gevallen ging het om familiefoto's waarop kinderen te zien waren. Ruim 750 foto's toonde vrouwen die zich (deels) hadden ontkleed. Ruim 250 foto's blijken mannelijke geslachtsdelen te tonen. Ook waren screenshots van e-mails of tekstberichten (750 foto's) en screenshots van contactgegevens (250 foto's) aanwezig. In één geval trof Avast zelfs een compleet ingevulde aanvraag voor een lening op een smartphone aan.

Avast benadrukt dat het uitlekken van deze foto's vervelende gevolgen kan hebben. Zo zouden cybercriminelen de gestolen foto's kunnen gebruiken om slachtoffers af te persen of identiteitsfraude te plegen. Via de foto's is namelijk allerlei informatie over de voormalig eigenaren te achterhalen. Avast adviseert gebruikers dan ook data niet alleen te verwijderen, maar zeker te stellen dat deze is overschreven met nieuwe data. Dit maakt het herstellen van de data onmogelijk.

 
Lees ook
Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie