Tweedehands Android-smartphones bevatten veel foto's van voormalig eigenaren

hacker

Wie zijn Android-smartphone verkoopt doet er verstandig aan het apparaat grondig te wissen. Het simpelweg resetten van het apparaat is namelijk niet voldoende. Het beveiligingsbedrijf Avast kocht voor een onderzoek 20 tweedehands Android-smartphones en trof maar liefst 40.000 foto's van de voormalige eigenaren op de apparaten aan. Onder de foto's waren ook naaktfoto's aanwezig.

Avast stelt dat de gebruikers in de meeste gevallen hun gegevens bewust hadden verwijderd voordat zij de smartphone verkochten. Dit is echter niet voldoende om data uit handen van de nieuwe eigenaar te houden. De onderzoekers wisten met eenvoudige recoverytools de gewiste data op de apparaten te herstellen.

40.000 foto's

De twintig apparaten die Avast onderzocht bleken in totaal ruim 40.000 foto's te bevatten. In 1.500 gevallen ging het om familiefoto's waarop kinderen te zien waren. Ruim 750 foto's toonde vrouwen die zich (deels) hadden ontkleed. Ruim 250 foto's blijken mannelijke geslachtsdelen te tonen. Ook waren screenshots van e-mails of tekstberichten (750 foto's) en screenshots van contactgegevens (250 foto's) aanwezig. In één geval trof Avast zelfs een compleet ingevulde aanvraag voor een lening op een smartphone aan.

Avast benadrukt dat het uitlekken van deze foto's vervelende gevolgen kan hebben. Zo zouden cybercriminelen de gestolen foto's kunnen gebruiken om slachtoffers af te persen of identiteitsfraude te plegen. Via de foto's is namelijk allerlei informatie over de voormalig eigenaren te achterhalen. Avast adviseert gebruikers dan ook data niet alleen te verwijderen, maar zeker te stellen dat deze is overschreven met nieuwe data. Dit maakt het herstellen van de data onmogelijk.

 
Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701