UvA-studenten kraken beveiliging van DigiD-alternatief Digidentity

password-1433221-m

Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben verschillende beveiligingsproblemen ontdekt in een alternatief voor het identificatiesysteem DigiD van de overheid. Het gaat om een systeem dat wordt ontwikkeld door het Haagse bedrijf Digidentity.

De problemen zijn ontdekt door Peters Broers en Jelte Fennema, studenten Security en Network Engineering van de UvA. "We schrokken van wat we vonden", zegt Boers tegenover de NOS. "We zijn geen beveiligingsexperts, maar we vonden vrij eenvoudig een aantal veiligheidsrisico’s.” De problemen werden al in de lente van 2016 ontdekt en gemeld bij Digidentity, die de problemen heeft opgelost. De studenten treden nu naar buiten met hun bevindingen.

Commerciële bedrijven als alternatief voor DigiD

Het systeem dat Digidentity ontwikkeld is onderdeel van een initiatief van de overheid om commerciële bedrijven een alternatief te laten vormen voor DigiD. Hierbij wordt gewerkt aan verschillende systemen, waaronder Idensys en IDIN. Ook Digidentity werkt aan een dergelijk systeem. Een pilot van dit systeem is door de onderzoekers van de UvA onder de loep genomen.

Uit deze proef blijkt dat de beveiliging van het systeem te wensen overliet. Zo konden de studenten een brute force-aanval uitvoeren op de inlogpagina van Digidentity, aangezien een onbeperkt aantal inlogpogingen kon worden gedaan. De studenten schatten tussen de 7 uur en 48 dagen nodig te hebben om de inloggegevens van een account bij Digidentity te kraken. Ook andere problemen werden ontdekt. Zo kunnen gebruikers hun login beschermen met behulp van een Android-app. Deze app bleek echter te kraken, al hebben aanvallers hiervoor wel root-toegang nodig tot het apparaat.

Reactie Digidentity

Directeur Walther van Bentum van Digidentity zegt in een reactie tegenover de NOS blij te zijn met onderzoekers die kwetsbaarheden melden. "Het gaat bovendien om een pilot, die juist is bedoeld om problemen op te sporen”, aldus Van Bentum. Het was overigens tijdens de pilot al mogelijk met behulp van Digidentity in te loggen bij de Belastingdienst.

Meer over
Lees ook
Explosieve stijging kosten van cybercrime

Explosieve stijging kosten van cybercrime

Onlangs verscheen de vijfde editie van een gezamenlijk door het Ponemon Institute en HP uitgevoerd onderzoek naar de kosten van security. Die kosten blijken explosief toe te nemen en bedragen wereldwijd gemiddeld 12,7 miljoen dollar per organisatie. Het jaarlijkse onderzoek van het Ponemon Institute en HP’s Enterprise Security Products-divisie lu1

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaar1

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Acht cybersecurity-tips uit The Walking Dead

Soms kan de meest onlogische combinatie van twee dingen voor een bijzondere uitkomst zorgen. Neem nu cybersecurity en entertainment. Wat kunnen populaire films, TV-shows, boeken of videogames ons leren over security? Op het eerste oog misschien niets, maar Cory Nachreiner van WatchGuard ontdekte in zijn guilty pleasure ‘The Walking Dead’ acht over1