UvA-studenten kraken beveiliging van DigiD-alternatief Digidentity

password-1433221-m

Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben verschillende beveiligingsproblemen ontdekt in een alternatief voor het identificatiesysteem DigiD van de overheid. Het gaat om een systeem dat wordt ontwikkeld door het Haagse bedrijf Digidentity.

De problemen zijn ontdekt door Peters Broers en Jelte Fennema, studenten Security en Network Engineering van de UvA. "We schrokken van wat we vonden", zegt Boers tegenover de NOS. "We zijn geen beveiligingsexperts, maar we vonden vrij eenvoudig een aantal veiligheidsrisico’s.” De problemen werden al in de lente van 2016 ontdekt en gemeld bij Digidentity, die de problemen heeft opgelost. De studenten treden nu naar buiten met hun bevindingen.

Commerciële bedrijven als alternatief voor DigiD

Het systeem dat Digidentity ontwikkeld is onderdeel van een initiatief van de overheid om commerciële bedrijven een alternatief te laten vormen voor DigiD. Hierbij wordt gewerkt aan verschillende systemen, waaronder Idensys en IDIN. Ook Digidentity werkt aan een dergelijk systeem. Een pilot van dit systeem is door de onderzoekers van de UvA onder de loep genomen.

Uit deze proef blijkt dat de beveiliging van het systeem te wensen overliet. Zo konden de studenten een brute force-aanval uitvoeren op de inlogpagina van Digidentity, aangezien een onbeperkt aantal inlogpogingen kon worden gedaan. De studenten schatten tussen de 7 uur en 48 dagen nodig te hebben om de inloggegevens van een account bij Digidentity te kraken. Ook andere problemen werden ontdekt. Zo kunnen gebruikers hun login beschermen met behulp van een Android-app. Deze app bleek echter te kraken, al hebben aanvallers hiervoor wel root-toegang nodig tot het apparaat.

Reactie Digidentity

Directeur Walther van Bentum van Digidentity zegt in een reactie tegenover de NOS blij te zijn met onderzoekers die kwetsbaarheden melden. "Het gaat bovendien om een pilot, die juist is bedoeld om problemen op te sporen”, aldus Van Bentum. Het was overigens tijdens de pilot al mogelijk met behulp van Digidentity in te loggen bij de Belastingdienst.

Meer over
Lees ook
Ivo Opstelten: 'Nederland moet een leidende rol spelen in cybersecurity'

Ivo Opstelten: 'Nederland moet een leidende rol spelen in cybersecurity'

Nederland moet internationaal een leidende rol gaan spelen in cybersecurity. Dit stelt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Opstelten opende deze week samen met Wilma van Dijk, directeur Cyber Security van de NCTV, de One Conference in Den Haag. “Net zoals bij de bescherming tegen het water, wil Nederland internationaal ook een leide1

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie. Met deze nieuwe managementtool kunnen bedrijven hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen toetsen. Het doel is om directies bewuster te maken van de impact die cybercriminaliteit heeft op de bedrijfsvoering. Om de simulatie te introduceren bij Nederlandse organisaties organiseert T-Systems op 12 juni1

T-Systems simuleert cyberaanvallen bij bedrijven

T-Systems simuleert cyberaanvallen bij bedrijven

T-Systems introduceert een cyber incident-simulatie. Met deze nieuwe managementtool kunnen bedrijven hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen toetsen. T-Systems wil hierdoor directies bewuster maken van de impact die cybercriminaliteit heeft op de bedrijfsvoering. Security experts van T-Systems hebben de tool ontwikkeld, dat met realistische en bedri1