Verbond van Verzekeraars: ‘Goed als overheid meer doet tegen cybercrime’

pixabay-internet-1971623_960_720

D66 riep onlangs op een Deltaplan voor cybersecurity op te stellen. Hiervoor moet jaarlijks 125 miljoen euro worden vrijgemaakt. Het Verbond van Verzekeraars is blij met deze oproep en noemt cybercrime een serieus probleem voor zowel Nederlandse burgers als bedrijven. Het zou dan ook goed zijn als de overheid meer doet om het risicobewustzijn te vergroten.

Het Verbond stelt dat de overheid bij de aanpak van cybercrime een aanjagende rol zou moeten vervullen en de publiek-private samenwerking zou moeten opzoeken. In het plan van D66 staan meerdere maatregelen die hieraan bijdrage. Als voorbeelden noemt het verbond investeringen in kennis en bewustwording, het doorlichten van vitale infrastructuur en het stellen van kwaliteitseisen aan software.

Cybercrime voorkomen en bestrijden

Daarnaast is het Verbond lovend over het feit dat het voorstel van D66 niet alleen betrekking heeft op de digitale veiligheid van de overheid zelf, maar ook op dit van burgers en het bedrijfsleven. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan het voorkomen van cybercrime door het opstellen van kwaliteitseisen voor software, als de bestrijding daarvoor door extra investeringen in de politie.

Het Verbond van Verzekeraars wijst op een rapport van Deloitte, dat het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor de grootste bedrijven in Nederland en de overheid schat op 10 miljard euro per jaar. Het verzekeren van cyberrisico’s is echter nog niet vanzelfsprekend in Nederland.

Meer over
Lees ook
Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.