Verbond van Verzekeraars: ‘Goed als overheid meer doet tegen cybercrime’

pixabay-internet-1971623_960_720

D66 riep onlangs op een Deltaplan voor cybersecurity op te stellen. Hiervoor moet jaarlijks 125 miljoen euro worden vrijgemaakt. Het Verbond van Verzekeraars is blij met deze oproep en noemt cybercrime een serieus probleem voor zowel Nederlandse burgers als bedrijven. Het zou dan ook goed zijn als de overheid meer doet om het risicobewustzijn te vergroten.

Het Verbond stelt dat de overheid bij de aanpak van cybercrime een aanjagende rol zou moeten vervullen en de publiek-private samenwerking zou moeten opzoeken. In het plan van D66 staan meerdere maatregelen die hieraan bijdrage. Als voorbeelden noemt het verbond investeringen in kennis en bewustwording, het doorlichten van vitale infrastructuur en het stellen van kwaliteitseisen aan software.

Cybercrime voorkomen en bestrijden

Daarnaast is het Verbond lovend over het feit dat het voorstel van D66 niet alleen betrekking heeft op de digitale veiligheid van de overheid zelf, maar ook op dit van burgers en het bedrijfsleven. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan het voorkomen van cybercrime door het opstellen van kwaliteitseisen voor software, als de bestrijding daarvoor door extra investeringen in de politie.

Het Verbond van Verzekeraars wijst op een rapport van Deloitte, dat het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor de grootste bedrijven in Nederland en de overheid schat op 10 miljard euro per jaar. Het verzekeren van cyberrisico’s is echter nog niet vanzelfsprekend in Nederland.

Meer over
Lees ook
Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.