Wibu-Systems treedt toe tot Industrieel Internet Consortium

Wibu-Systems treedt toe tot het Industriële Internet Consortium (IIC). Deze vanuit de Verenigde Staten opererende organisatie tracht op internationaal niveau partijen te bundelen die werken aan een veilige internetinfrastructuur voor industriële toepassingen.

IIC streeft naar een eenduidig model voor de inrichting, compatibiliteit en open standaarden van specifieke netwerken, gebruikt door industriële bedrijven. Dit blijkt niet onbelangrijk, aangezien bestuursvoorzitters van grote, mondiaal opererende ondernemingen volgens de Global CEO Outlook 2015 van KPMG te weinig aandacht besteden aan de bedreigingen van internetcriminaliteit. Wibu-Systems wijst erop dat meer aandacht voor de afscherming tegen ongeoorloofd gebruik van de softwarecode achter de diverse applicaties noodzakelijk is voor de snelle acceptatie van Internet of Things (IOT).

Malafide activiteiten

Binnen industriële omgeving kunnen activiteiten van cybercriminelen tot allerlei problemen leiden. Denk hierbij aan het opzettelijk verstoren van vitale bedrijfsprocessen of de diefstal van intellectueel eigendom (kennis van productieprocessen en ontwerpspecificaties). Een onderzoek van VMDA, de belangenvereniging van Duitse machinebouwers, toont aan dat er in 2012 voor 7,9 miljard euro aan orders was misgelopen omdat concurrenten machines met dezelfde functionaliteit tegen lagere prijzen op de markt brachten. Bij 9 van de 10 machinebouwers was er sprake van softwarepiraterij, terwijl in totaal 48 procent van de VMDA-leden complete machines gereproduceerd zagen worden door buitenlandse concurrenten.

De ontwikkeling en het beheer van software legt in toenemende mate beslag op de investeringen binnen de industrie, zowel binnen de afzonderlijke productiemachines als voor de besturingsystemen van de totale fabrieksautomatisering. Zo is alleen al de ’automotive’ industrie verantwoordelijk voor 90% van alle door elektronica en software gedreven innovaties. Met de hoge verwachtingen omtrent automatisch bestuurde voertuigen noemt Wibu-Systems het heel aannemelijk dat de door software geleverde meerwaarde binnen enkele jaren stijgt tot ver boven de 40%.

Andere samenwerkingsverbanden

Wibu-Systems is ook actief in verschillende samenwerkingsverbanden voor de beveiliging van digitale informatie en systemen. Zo maakt Wibu-Systems deel van het consortium onder leiding van Deutsche Telekom, dat via standaard koppelingen een panklare oplossing voor de beveiliging van Industrie 4.0 toepassingen levert. Daarnaast neemt Wibu-Systems deel aan initiatieven van BITKOM en VDMA in Duitsland en het NEN Industrieel Platform Cyber Security in Nederland.

Lees ook
Akamai: DDoS-aanvallen vanuit Nederland nemen af

Akamai: DDoS-aanvallen vanuit Nederland nemen af

Nederland komt niet langer voor in de top tien met landen waar het meeste DDoS-aanvalsverkeer wordt gegenereerd. Wel is in heel Europa het aantal DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) in het eerste kwartaal van 2014 met 50% toegenomen ten opzichte het voorgaande kwartaal. De aanvallen waren voornamelijk gericht tegen grote winkelketens in1

Nederlanders zijn in 2013 vaker opgelicht via internet

Nederlanders zijn in 2013 vaker opgelicht via internet

De hoeveelheid Nederlanders die via internet is opgelicht is in 2013 gestegen opzichte van 2012. 3,3 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder geeft aal wel eens opgelicht te zijn bij het kopen of verkopen via internet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In absolute aantallen zijn bijna 450.000 Nederlanders slachtoffer geworden van oplicht1

Verschillende webbrowsers lekken surfgeschiedenis van gebruikers

Verschillende webbrowsers lekken surfgeschiedenis van gebruikers

Verschillende populair webbrowsers blijken een lek te bevatten. Bezochte websites kunnen door het lek de surfgeschiedenis van bezoekers in handen krijgen, waardoor de privacy van gebruikers in het geding is. Het probleem is ontdekt door de Belgische student Aäron Thijs van de Universiteit van Hasselt (via Ars Technica). Zowel Chrome, FireFox als I1