‘XData ransomware verspreidt zich sneller dan WannaCry’

malware

Opnieuw is ransomware opgedoken die zich in een hoog tempo naar systemen verspreidt. De ransomware XData is momenteel voornamelijk actief in Oekraïne en heeft zich hier nog sneller weten te verspreiden dan de WannaCry ransomware, die onlangs veel slachtoffers wist te maken.

XData is ontdekt voor MalwareHunter. Deze beveiligingsonderzoeker heeft de dienst ID-Ransomware (IDR) ontwikkeld, waar gebruikers ransomware-examplaren kunnen uploaden voor analyse. Via deze dienst werd ook XData geüpload. MalwareHunter meldt dat uit cijfers van IDR blijkt dat XData de op één na snelste verspreidende ransomware is, waarbij de ransomware alleen Cerber voorlaat.

Gerichte aanval

Uit de cijfers blijkt dat XData in uitsluitend Oekraïne in 24 uur tijd 135 systemen heeft eten te besmetten. In dezelfde periode wist WannaCry zich op ‘slechts’ zo’n 30 systemen te nestelen. Overigens besmet XData ook mondjesmaat systemen buiten Oekraïne; ook in Duitsland, Estland en Rusland zijn enkele besmettingen gemeld. Aangezien besmettingen met XData voornamelijk in Oekraïne plaatsvinden is er vermoedelijk spraken van een gerichte aanval. “We kunnen stellen dat Oekraïne ‘onder vuur’ ligt”, aldus Malware Hunter in een tweet.

Beveiligingsbedrijf Emsoft heeft een analyse gepubliceerd van de ransomware. Het bedrijf meldt dat bij XData in tegenstelling tot WannaCry staat de hoogte van het losgeld niet vast staat en afhankelijk lijkt te zijn van het soort slachtoffer. Zo moeten besmette bedrijven vermoedelijk meer losgeld betalen dan individuen.

Geen encryptietool beschikbaar

Het is niet duidelijk hoe de ransomware zich verspreid. Op het moment van schrijven is er geen methode beschikbaar om gegijzelde data weer toegankelijk te maken.

Lees ook
Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers zijn erin geslaagd malware te verstoppen in PNG-afbeeldingen. De malware nestelt zich in de metadata van de afbeeldingen en worden hierdoor op dit moment nog niet door virusscanners gedetecteerd. De nieuwe distributiemethode voor malware is ontdekt door de analist Peter Gramantik van het beveiligingsbedrijf Securi. Gramantik beschrijft de1

Europol: 'Ransomware is een miljoenenbusiness'

Europol: 'Ransomware is een miljoenenbusiness'

Het in gijzeling nemen van data van zowel bedrijven als consumenten en eisen van losgeld is een miljoenenbusiness. Tienduizenden slachtoffers van ransomware hebben inmiddels losgeld betaald. Dit stelt Europol, dat in samenwerking met het Nederlandse Nationale High Tech Crime Unit (NHTCU) ransomware heeft onderzocht. De opsporingsinstanties stellen1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1