‘XData ransomware verspreidt zich sneller dan WannaCry’

malware

Opnieuw is ransomware opgedoken die zich in een hoog tempo naar systemen verspreidt. De ransomware XData is momenteel voornamelijk actief in Oekraïne en heeft zich hier nog sneller weten te verspreiden dan de WannaCry ransomware, die onlangs veel slachtoffers wist te maken.

XData is ontdekt voor MalwareHunter. Deze beveiligingsonderzoeker heeft de dienst ID-Ransomware (IDR) ontwikkeld, waar gebruikers ransomware-examplaren kunnen uploaden voor analyse. Via deze dienst werd ook XData geüpload. MalwareHunter meldt dat uit cijfers van IDR blijkt dat XData de op één na snelste verspreidende ransomware is, waarbij de ransomware alleen Cerber voorlaat.

Gerichte aanval

Uit de cijfers blijkt dat XData in uitsluitend Oekraïne in 24 uur tijd 135 systemen heeft eten te besmetten. In dezelfde periode wist WannaCry zich op ‘slechts’ zo’n 30 systemen te nestelen. Overigens besmet XData ook mondjesmaat systemen buiten Oekraïne; ook in Duitsland, Estland en Rusland zijn enkele besmettingen gemeld. Aangezien besmettingen met XData voornamelijk in Oekraïne plaatsvinden is er vermoedelijk spraken van een gerichte aanval. “We kunnen stellen dat Oekraïne ‘onder vuur’ ligt”, aldus Malware Hunter in een tweet.

Beveiligingsbedrijf Emsoft heeft een analyse gepubliceerd van de ransomware. Het bedrijf meldt dat bij XData in tegenstelling tot WannaCry staat de hoogte van het losgeld niet vast staat en afhankelijk lijkt te zijn van het soort slachtoffer. Zo moeten besmette bedrijven vermoedelijk meer losgeld betalen dan individuen.

Geen encryptietool beschikbaar

Het is niet duidelijk hoe de ransomware zich verspreid. Op het moment van schrijven is er geen methode beschikbaar om gegijzelde data weer toegankelijk te maken.

Lees ook
Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1