Yahoo vraagt FBI om duidelijkheid over scannen e-mailverkeer klanten

Yahoo wil dat James Clapper, directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, duidelijkheid geeft over de spionage die Yahoo voor geheime diensten heeft uitgevoerd. Yahoo mag hier zelf niets over melden, maar noemt enige openheid noodzakelijk om de actie te kunnen verantwoorden aan het publiek.

Dit verzoek heeft Yahoo geuit in een brief gericht aan Clapper, meldt de Wall Street Journal. Yahoo ligt de afgelopen tijd flink onder vuur wegens het incident. Het bedrijf zou het e-mailverkeer van al haar klanten hebben doorzocht in opdracht van Amerikaanse inlichtingendiensten. Dit zou zonder toestemming of medeweten van het eigen security-team zijn uitgevoerd. Alex Stamos, voormalig hoofd beveiliging bij Yahoo, is opgestapt nadat het bestaan van de spionage aan het licht kwam.

Yahoo heeft eerder al gereageerd op de berichtgeving en noemde deze toen ‘misleidend’. Het bedrijf gaf echter geen duidelijkheid over de taken die het heeft uitgevoerd voor Amerikaanse geheime diensten. In de brief gericht aan Clapper wijst Yahoo erop dat het bedrijf met naam wordt genoemd in deze berichtgeving, maar niet in staat is hier in detail op te reageren. Het bedrijf vraagt Clapper daarom duidelijk te maken of Yahoo inderdaad te maken heeft gehad met een bevel om informatie te verzamelen en dit specifieke bevel te publiceren. Een woordvoerder van Clapper heeft al laten weten dat Clapper met een reactie komt.

Meer over
Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1