Zero-day lek in Apache Struts2 wordt actief misbruikt

Cybercriminelen maken actief misbruik van een nieuwe kwetsbaarheid die is ontdekt in Apache Struts2, een open source framework voor het bouwen van Servlet-/JSP-gebaseerde webapplicaties op basis van Model-View-Controller (MVC). Beheerders wordt geadviseerd zo snel mogelijk te upgraden naar versie 2.3.32 of 2.5.10.1.

Het beveiligingsprobleem is ontdekt door onderzoekers van Cisco Talos. In een blogpost melden de onderzoekers dat exploits voor de kwetsbaarheid inmiddels zijn opgedoken en actief worden misbruikt om webservers aan te vallen. In veel gevallen zouden aanvallers de methode willen gebruiken om malware te installeren op webservers. Hiermee kan de kwetsbaarheid worden gebruikt springplank voor andere cyberaanvallen.

Jakarta Multipart parser

Het beveiligingsprobleem zit in de Jakarta Multipart parser in Struts. Het lek maakt het mogelijk malafide commando’s te injecteren in bepaalde HTTP-verzoeken, die vervolgens worden uitgevoerd door de webserver. Dit zonder dat aanvallers zich hiervoor hoeven te authentificeren. De kwetsbaarheid is aanwezig in alle versies van Apache Struts2, met uitzondering van versie 2.3.32 en 2.5.10.1.

Meer informatie over de kwetsbaarheid is te vinden in de blogpost van Cisco Talos en bij het Internet Storm Center van het SANS Institute.

Lees ook
'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1