Zorgorganisaties aangevallen met Locky ransomware

zorg

Zorgorganisaties wereldwijd zijn doelwit van een aanvalscampagne met ransomware. Cybercriminelen proberen systemen van ziekenhuizen te infecteren met malware die data op de systemen in gijzeling neemt. Ziekenhuizen moeten vervolgens losgeld betalen om de data weer toegankelijk te maken.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf FireEye Labs. Deze vorm van malware wordt ook wel ransomware genoemd. De cybercriminelen achter de aanvalscampagne maken gebruik van de beruchte ransomware variant ‘Locky’. Naast organisaties in de zorg zijn ook telecombedrijven en transportbedrijven doelwit van de campagne. De meeste aanvallen vinden plaats in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Ook zorgorganisaties in verschillende Europese landen zijn getroffen.

Kwaadaardige bijlage

De malware wordt naar medewerkers van organisaties toegestuurd als een bijlage bij een e-mailbericht. Zodra deze bijlage wordt geopend wordt het systeem van de gebruiker besmet en data op het systeem in gijzeling genomen. Vervolgens probeert de kwaadaardige software zich via het netwerk te verspreiden naar andere machines binnen de organisatie. Vooral in augustus is de hoeveelheid gedetecteerde mailtjes met deze malafide bijlages fors gestegen.

Meer informatie over de aanval is te vinden in de blogpost die FireEye over dit onderwerp heeft gepubliceerd.

Lees ook
Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1